- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Με οικογένεια» δέκα χρόνια μετά το τσουνάμι
Ως εκ θαύματος ένα κορίτσι ξαναβρήκε τους γονείς της που τη θεωρούσαν νεκρή
«Είναι απλά ένα θαύμα», λέει ένα ζευγάρι από την Ινδονησία που ξαναβρήκε την 14χρονη σήμερα κόρη του δέκα χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 στη νοτιοανατολική Ασία. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 η τετράχρονη τότε Ραουντατούλ Τζάνα και ο επτάχρονος αδελφός της Αρίφ Πρατάμα παρασύρθηκαν από τα τεράστια κύματα ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους στην περιφέρεια του Δυτικού Άτσεχ, στο νησί της Σουμάτρας. Οι γονείς Τζαμαλία και Σέπτι Ραγκούτι επέζησαν χάρις σε μια ξύλινη σανίδα, όμως είδαν με τρόμο τα παιδιά τους να γλιστρούν από την αγκαλιά τους και να χάνονται στη θάλασσα. Όταν τα νερά υποχώρησαν, άρχισαν να ψάχνουν απεγνωσμένα, χωρίς αποτέλεσμα και μετά από έναν μήνα εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα ότι θα τα ξαναβρούν. Πίστευαν ότι η Τζάνα ήταν νεκρή.

Τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο, ένας θείος των παιδιών παρατήρησε μια νεαρή έφηβη να επιστρέφει από το σχολείο της σε ένα χωριό του Άτσεχ και έμεινε κατάπληκτος από την ομοιότητά της με την αδελφή του, την Τζαμαλία. Χάρη στην επιμονή του, οι γονείς πήγαν στο χωριό για να δουν με τα μάτια τους το κορίτσι και με την πρώτη ματιά συνειδητοποίησαν ότι ήταν το χαμένο παιδί τους. «Ο άντρας μου κι εγώ είμαστε πανευτυχείς που την βρήκαμε. Ο Θεός έκανε το θαύμα του», είπε η Τζαμαλία, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η 14χρονη είναι η κόρη της. «Για όποιον αμφιβάλει, είμαι έτοιμη να κάνω τεστ DNA», πρόσθεσε.

Τα δυο αδελφάκια ξεβράστηκαν στα αραιοκατοικημένα νησιά Μπάνιακ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Εκεί, ένας ψαράς βρήκε την Τζάνα, την μάζεψε και την πήγε στο σπίτι του όπου η ηλικιωμένη μητέρα του ανέλαβε να την φροντίσει και να την αναθρέψει, πιστεύοντας ότι ήταν ένα ακόμη από τα παιδιά που ορφάνεψαν από το τσουνάμι. Η οικογένεια Ραγκούτι ελπίζει τώρα και σε ένα δεύτερο θαύμα. Σύμφωνα με την Τζάνα, ο αδελφός της πιθανότατα επέζησε επίσης, όμως η οικογένεια του ψαρά που έσωσε την ίδια ήταν πάμφτωχη και δεν μπορούσε να τον πάρει γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να θρέψει κι άλλο ένα στόμα. «Θα τον ψάξουμε στα νησιά Μπάνιακ», είπε ο Σέπτι Ραγκούτι και πρόσθεσε: «Ειδοποιήσαμε την αστυνομία για να μας βοηθήσει να τον βρούμε». πρόσθεσε.
Η επαρχία Άτσεχ ήταν μία από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 170.000 κάτοικοί της σκοτώθηκαν. Το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, που προκλήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό μεγέθους 9,3 Ρίχτερ, προκάλεσε τον θάνατο 230.000 ανθρώπων σε 14 χώρες της περιοχής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας στη Γάζα
Όσα είπε η 40χρονη στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή της
10 μέρες μετά τις πλημμύρες
Πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω νέων επιθέσεων
Ο Τζιμ Θόρντον τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία επιβάτιδας για συνομιλία σε διαδικτυακό chatroom
Η 5η Σεπτεμβρίου επελέγη επειδή είναι η επέτειος θανάτου της Μητέρας Τερέζας (το 1997), η οποία τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για το ανθρωπιστικό της έργο
Το chatbot Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων
Καταγγέλλει σχέδιο εκβιασμού
Η αθλήτρια των Indiana Fever μιλά χωρίς φόβο, δέχεται επιθέσεις και υπερασπίζεται τις απόψεις της για τον γυναικείο αθλητισμό
Πτώση έως 30% στη σοδειά
45χρονη φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφό της και να πετάχτηκε από γέφυρα κοντά στη Φλωρεντία
Τι τους προειδοποίησε ο κυβερνήτης
Ο Μιλέι κλιμακώνει τις διεκδικήσεις
Η συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως πάνω στο σκάφος
Θα ενταχθούν στη γερμανική έκθεση «Η γέννηση των θεών»,
Η υπόθεση που εξετάζει βρετανικό δικαστήριο
Νέα ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με αιχμές προς Μπάιντεν
Το θύμα ήταν σε σχέση με τον Μπερχάν Σιμσέκ για 10 χρόνια
Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται ένα 12χρονο κορίτσι και αρκετά μέλη ιατρικού προσωπικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.