Κοσμος

O Mπάιντεν θα προτείνει Αφροαμερικανίδα για το Ανώτατο Δικαστήριο

Για να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προοδευτικό δικαστή Στίβεν Μπρέιερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν © EPA/TING SHEN
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν © EPA/TING SHEN

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα προτείνει, για πρώτη φορά στην ιστορία, μια μαύρη γυναίκα για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έδωσε αυτήν την υπόσχεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, διευκρίνισε, σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο, ότι δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του και θέλει να την δημοσιοποιήσει «στα τέλη Φεβρουαρίου».

Συμπλήρωσε ότι για δύο πράγματα είναι βέβαιος: «Το άτομο που θα προτείνω θα έχει προσόντα, προσωπικότητα, εμπειρία και μια εξαιρετική ακεραιότητα. Και αυτό το πρόσωπο θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα προταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».

Ένας μαύρος δικαστής, ο Κλάρενς Τόμας, κατέχει αυτή τη στιγμή μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μετρά εννέα ισόβια μέλη.

Εκ των 115 δικαστών που κατείχαν μια έδρα στους κόλπους του δικαστηρίου μετά την ίδρυσή του, υπήρξαν μόνο 5 γυναίκες, τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη και δύο μαύροι άνδρες.

Μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν, που εκλέχθηκε με τη στήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, επιδιώκει να αυξήσει την ποικιλομορφία στα ομοσπονδιακά δικαστήρια της χώρας.

Σήμερα, εξήρε τον δικαστή Μπρέιερ, ηλικίας 83 ετών, εκ των οποίων τα 28 στους κόλπους του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Είναι ένας παραδειγματικός δικαστής, δίκαιος, ευγενικός προς τους συναδέλφους του, συνετός ως προς το σκεπτικό του», «που εργάστηκε αδιάκοπα προκειμένου να υλοποιήσει την ιδέα ότι το δίκαιο υπάρχει για να βοηθάει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι υποψηφιότητες για το Ανώτατο Δικαστήριο

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την αντικατάστασή του είναι η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, μια Αφροαμερικανίδα 51 ετών, την οποία ο Μπάιντεν διόρισε στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται εφαλτήριο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η διαδρομή της – από πρωταθλήτρια των διαγωνισμών ευφράδειας στο λύκειο και το δίπλωμα από το Χάρβαρντ ως την καριέρα της στη δημόσια ζωή έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων και ομοσπονδιακή δικαστής επί οκτώ χρόνια– την κάνουν φαβορί για τη θέση.

Τον Απρίλιο ενώπιον των Γερουσιαστών στην ακρόασή της για να διοριστεί στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσινγκτον είχε δεσμευθεί «να βάλω στην άκρη τις προσωπικές μου απόψεις και οποιοδήποτε άλλο ανάρμοστο κίνητρο», περιλαμβανομένου του χρώματός της.

Όμως «ίσως έχω μια διαφορετική εμπειρία ζωής από αυτή των συναδέλφων μου», αναγνώρισε.

Επίσης για τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο κυκλοφορεί και το όνομα της Λιόντρα Κρούγκερ, μιας 45χρονης δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Είναι κόρη Τζαμαϊκανών μεταναστών και εργάστηκε στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα 
Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα

Η άδεια διέλευσης ενός Παλαιστινίου προς την Αίγυπτο κόστιζε στη μαύρη αγορά 5.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 7.500 δολάρια για ένα παιδί. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη οι τιμές αυτόματα διπλασιάστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY