Κοσμος

Μπουρκίνα Φάσο: Αναφορές πως ο πρόεδρος Καμπορέ κρατείται

Πυροβολισμοί χθες στο σπίτι του - Αρνείται το πραξικόπημα η κυβέρνηση - Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Καμπορέ
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Καμπορέ © EPA/LEGNAN KOULA

Μπουρκίνα Φάσο: Πληθαίνουν οι φήμες ότι ο πρόεδρος Καμπορέ κρατείται από στασιαστές στρατιωτικούς - Αρνείται το πραξικόπημα η κυβέρνηση.

Ολοένα και πληθαίνουν οι φήμες πως ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Καμπορέ, κρατείται από στρατιώτες σε στρατόπεδο από μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν στασιάσει.

Συγκεκριμένα, στρατιώτες με καλυμμένα πρόσωπα βρίσκονται από το πρωί στην Ουαγκαντούγκου στο κτίριο που στεγάζεται η κρατική τηλεόραση της χώρας. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, αν οι στρατιώτες αυτοί είναι μεταξύ των εξεγερμένων που πήγαν να καταλάβουν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης RTB ή στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς που πήγαν να το προστατεύσουν.

Πυροβολισμοί στο σπίτι του προέδρου

Πυρά ακούστηκαν ξανά χθες Κυριακή το βράδυ στην Ουαγκαντούγκου, αυτή τη φορά κοντά στην κατοικία του Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία υφίσταται ολοένα πιο συχνές και αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων και χθες βρέθηκε αντιμέτωπη με ανταρσίες σε πολλά στρατόπεδα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Γαλλικό Πρακτορείο ακούστηκε επίσης ένα ελικόπτερο, που είχε όλα τα φώτα σβηστά, να πετά στην περιοχή καθώς τα πυρά, αρχικά σφοδρά, γίνονταν πιο σποραδικά.

Σχεδόν ταυτόχρονα, κάτοικοι άκουσαν επίσης ανταλλαγές σφοδρών πυρών σε δύο στρατόπεδα στην πρωτεύουσα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων στασίασαν χθες Κυριακή σε πολλές βάσεις, απαιτώντας την αντικατάσταση της στρατιωτικής ηγεσίας και να τους δοθούν τα «κατάλληλα μέσα» για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Για πολλές ώρες χθες Κυριακή διαδηλωτές εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους στασιαστές στρατιωτικούς και μεταξύ άλλων έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, προτού τους διαλύσει η αστυνομία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι έχει γίνει πραξικόπημα, την ώρα που πυροβολισμοί ακούγονταν επί ώρες από πολλούς στρατώνες.

Τέλος, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:30 το πρωί μέχρι νεοτέρας, ενώ έκλεισε τα σχολεία για δύο ημέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ