Κοσμος

Διπλάσιες οι πιθανότητες μόλυνσης από Όμικρον εν πτήσει

Βασικό ρόλο παίζει το σύστημα εξαερισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπλάνο
Αεροπλάνο © Artur Tumasjan/Unsplash

Σχεδόν τριπλάσιες και τουλάχιστον διπλάσιες είναι οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος επιβάτης αεροπλάνου την Όμικρον σύμφωνα με την IATA.

Οι επιβάτες αεροσκαφών έχουν διπλάσιες ή και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον Covid-19 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από την εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο της ΙΑΤΑ

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των πτήσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών και καθώς n Όμικρον γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος Covid μέσα σε λίγες εβδομάδες -- στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 70% των νέων κρουσμάτων .

«Η Business class μπορεί να είναι πιο ασφαλής από την οικονομική θέση», δήλωσε ο David Powell, γιατρός και ιατρικός σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν 300 αερομεταφορείς παγκοσμίως. «Όπως και πριν, οι επιβάτες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και τις επιφάνειες, ενώ οι άνθρωποι που κάθονται κοντά ο ένας στον άλλο θα πρέπει να προσπαθούν να μην τρώνε παράλληλα», πρόσθεσε. 

Ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε πολυσύχναστα μέρη στο έδαφος, όπως εμπορικά κέντρα, χάρη στα νοσοκομειακά φίλτρα αέρα στα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη, ένα σημείο που οι αεροπορικές εταιρείες ήθελαν να τονίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. 

Έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC δείχνει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και του συστήματος εξαερισμού. Ειδικοί εξέτασαν στα πλαίσια έρευνας πολύωρη πτήση από το Ντουμπάι στο Όκλαντ, στην οποία τέσσερεις επιβάτες μολύνθηκαν από ιό με τον οποίο είχαν προσβληθεί ένας ή δύο άλλοι επιβάτες πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Ας σημειωθεί ότι δύο από τους τέσσερεις επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον το σύστημα εξαερισμού του αεροσκάφους τέθηκε για μισή ώρα εκτός λειτουργίας σε ενδιάμεσο σταθμό στη Μαλαισία, γεγονός που ενδέχεται να ευνόησε τη μετάδοση του ιού.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ