Κοσμος

Το σενάριο «υπερμετάλλαξης» και οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Η ανησυχία για τον συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Φόβοι για «υπερμετάλλαξη» από τον συνδυασμό Όμικρον με Δέλτα
Κορωνοϊός: Φόβοι για «υπερμετάλλαξη» από τον συνδυασμό Όμικρον με Δέλτα © EPA/ NEIL HALL

Ανησυχία για υπερμετάλλαξη από τον συνδυασμό Όμικρον και Δέλτα. Τι είπε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna.

Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα υπερμετάλλαξη του κορωνοϊού, εάν η «Όμικρον» και η «Δέλτα» μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε ένας από τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας Moderna.

Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε  ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερμετάλλαξη.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα ανέφερε ο Μπάρτον μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο -πιθανώς από διαφορετικές πηγές- μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα. Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο Μπάρτον είπε ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη «Όμικρον» κυριαρχεί στο Λονδίνο

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά, αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων. 

Το στέλεχος «Όμικρον» κυριαρχεί ήδη στο Λονδίνο μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε στη χώρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι το κύριο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, ο Μπάρτον είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε». «Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς σημείωσε.

Σημειώνεται πάντως ότι ανάλογοι φόβοι είχαν εκφραστεί πριν από μερικούς μήνες όταν κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα το στέλεχος Δέλτα και το Άλφα αλλά οι προβλέψεις για την δημιουργία μιας νέας υπερμετάλλαξης δεν επιβεβαιώθηκαν. Μόνο τρία στελέχη Covid που δημιουργήθηκαν από ιούς που αντάλλαξαν γονίδια έχουν καταγραφεί ποτέ, με τον ιό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις για να κάνει περισσότερες παραλλαγές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ