Λευκορωσία: 18 χρόνια φυλάκιση στον Σεργκέι Τιχανόφσκι
Ακόμα μια φυλάκιση αντικαθεστωτικού πολιτικού


Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Λευκορωσίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών για υποκίνηση ταραχών.
Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Λευκορωσίας καταδικάστηκε σήμερα σε 18 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της διοργάνωσης μαζικών ταραχών και της υποκίνησης κοινωνικού μίσους, μετέδωσε το επίσημο λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
«Ο Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης τα οποία θα εκτίσει σε αποικία κρατουμένων ύψιστης ασφαλείας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου της πόλης Γκομέλσκ Αλίνα Σουλεΐκο, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Μίνσκ.
Πέντε υποστηρικτές του Τιχανόφσκι, οι οποίοι δικάστηκαν μαζί του, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 14 έως 16 χρόνια.
Πρόκειται για τους Αρτιόμ Σάκοφ και Ντμίτρι Ποπόφ που καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια κάθειρξης, τον ακτιβιστή Νικολάι Στατκέβιτς στο οποίο επιβλήθηκε ποινή 14 ετών κάθειρξης και τους Ίγκορ Λόδικ και Βλαντίμιρ Τσιγκανόβιτς, που καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξης.
Ο Τιχανόφκσι, ένας μπλόγκερ, φυλακίστηκε τον Μάιο του 2020 ενώ ετοιμαζόταν να κατέβει υποψήφιος εναντίον του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του ίδιου έτους. Ο ίδιος ο Τιχανόφσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Η δίκη του Τιχανόφσκι ήταν κλειστή για το κοινό και απαγορεύτηκε στους δικηγόρους να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Η σύζυγός του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πήρε την θέση του στις εκλογές, στις οποίες ο Λουκασένκο διεκδίκησε μια σαρωτική νίκη. Μετά την διεξαγωγή τους, ακολούθησε κύμα μαζικών διαδηλώσεων οι οποίες διήρκεσαν μήνες, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Λουκασένκο ότι προσέφυγε σε νοθεία κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.
Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί σήμερα η ετυμηγορία του δικαστηρίου, η Τιχανόφσκαγια την χαρακτήρισε «παράνομη», λέγοντας ότι είναι κάτι στο οποίο «δεν πρέπει να υπάρξει ανοχή».
«Σχολιάζοντας τη λεγόμενη ‘ετυμηγορία’, θα θέσω στον εαυτό μου μόνο ένα ερώτημα: τι θα κάνω με αυτή την είδηση; Και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον άνθρωπο που αγαπώ, ο οποίος έχει γίνει ηγέτης για εκατομμύρια Λευκορώσους», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της.
Η Τιχανόφσκαγια μετά τις εκλογές κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία για να γλιτώσει από τη σαρωτική καταστολή της αντιπολίτευσης που επακολούθησε. Έκτοτε έχει αποκτήσει μεγάλη προβολή, συναντώντας μια σειρά από δυτικούς ηγέτες.
Τον Ιούλιο, δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρικό επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 14 ετών, αφού τον καταδίκασε με κατηγορίες περί διαφθοράς, τις οποίος ο ίδιος αρνήθηκε.
Τον Σεπτέμβριο, η Μαρία Κολέσνικοβα, μία από τις ηγέτιδες των μαζικών διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο πέρυσι, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης.
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Αναΐς Μαρίν δήλωσε ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί αυθαίρετα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και ότι ο φόβος της καταστολής είχε προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Λευκορώσων που αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αίτια της συντριβής διερευνώνται από τις Αρχές
Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες εστάλησαν από την Πιονγιάνγκ στο μέτωπο
Μεγαλώνει η ένταση ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον
Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση σε μια μικρή πόλη της χώρας
97 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φραντσέσκο Ριβέλα. Αν το όνομα δεν σας λέει τίποτε, το έργο του θα μείνει στους αιώνες. Θεωρείται ο «πατέρας» της Nutella
Η γαλλική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα για την υπόθεση
Καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση τους
Προδόθηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος
Η πιο υπαρξιακή κρίση της ιστορίας μας
Τι είχε δηλώσει για τον Μπάιντεν πριν τις περσινές εκλογές
Ο Ρώσος πρόεδρος «αξιολογεί θετικά» τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον
Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 19 Ισραηλινοί όμηροι
Δεν κατάφεραν να τα βάλουν πίσω στο νερό
Λόγω του θαυμασμού του Ντόναλντ Τραμπ για τον πολιτικό αυταρχισμό, τον οποίον προσπαθεί να εφαρμόσει και στη χώρα του, ο πρόεδρος είναι εξαιρετικά αμελής στα ζητήματα εθνικής ασφαλείας
Η ανησυχία των Αμερικανών για την οικονομία τους κοστίζει σε ποσοστά αποδοχής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου
Οι επισκέπτες είναι τόσοι πολλοί που εμποδίζεται η προσέγγιση διασωστών
Η χώρα διατηρεί τα χειρότερα ποσοστά στην Ευρώπη
«Δεν μπορώ να πουλήσω την πατρίδα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.