Κοσμος

Μετρητά στους άνω των 60 στη Σλοβακία για να κάνουν το εμβόλιο

Έως και 300 ευρώ για την αναμνηστική δόση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιαστικό κέντρο στη Σλοβακία για τον κορωνοϊό
Εμβολιαστικό κέντρο στη Σλοβακία για τον κορωνοϊό © EPA/JAKUB GAVLAK

Στη Σλοβακία οι αρχές δίνουν έως και 300 ευρώ σε μετρητά στους άνω των 60 για να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό ή να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Η Σλοβακία θα διανείμει μετρητά στους πολίτες άνω των 60 ετών, που εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού ή λαμβάνουν την τρίτη δόση εμβολίου (αναμνηστική - ενισχυτική), με στόχο να δώσει ώθηση στα ποσοστά ανοσοποίησης, που υπολείπονται έναντι άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινοβούλιο στη Σλοβακία ενέκρινε την καταβολή των χρημάτων σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια πρόταση της κυβέρνησης, η οποία είχε αρχικά σκεφθεί να διανείμει voucher για ξενοδοχεία ή εστιατόρια, ωστόσο επέλεξε τελικά να προσφέρει μετρητά.

300 ευρώ στους άνω των 60 στη Σλοβακία, για την αναμνηστική δόση

Όσοι κάνουν την ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό έως τα μέσα Ιανουαρίου θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ οι άνω των 60 που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα εμβολιασμού έως τότε θα δικαιούνται το ποσό των 200 ευρώ.

Η Σλοβακία δεν είναι η πρώτη χώρα που δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ελβετία, τον Οκτώβριο, πρόσφερε σε πολίτες που έπειθαν τους φίλους τους να κάνουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια και εισιτήρια για τον κινηματογράφο.

Η αμερικανική πόλη Χιούστον, τον Αύγουστο, είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλει 100 δολάρια σε οποιονδήποτε κάνει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

Εμβολιασμός για κορωνοϊό στη Σλοβακία - Στις τελευταίες θέσεις η χώρα στην ΕΕ

Η Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί σφόδρα από το τελευταίο κύμα της επιδημίας και επέβαλε εκ νέου περιοριστικά μέτρα, την ώρα που τα νοσοκομεία της έχουν γεμίσει.

Μέχρι την Τετάρτη (8/12) η Σλοβακία κατέγραφε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη μολύνσεων παγκοσμίως για την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ωστόσο, έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ στον εμβολιασμό των πολιτών της, με το 68% των ανθρώπων άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πρόκειται για την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην Ένωση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πολύ πιο κάτω από το 88% στο σύνολο της ΕΕ.

Μεταξύ του πληθυσμού της Σλοβακίας, το 46,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, κάτω από τον μέσο όρο 66,8% της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ