Κοσμος

Μάικλ Φλέτσερ: Σκότωσε την έγκυο γυναίκα του για την ερωμένη του

Ο Μάικλ Φλέτσερ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκεται στη φυλακή.

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάικλ και η Λην Φλέτσερ.
Ο Μάικλ και η Λην Φλέτσερ.

Μάικλ Φλέτσερ, ο δικηγόρος που είχε παράνομη σχέση με τη δικαστή Σούζαν Τσρανάουσκι, και η δολοφονία της έγκυου συζύγου του, Λην Φλέτσερ

Η Λην και ο Μάικλ Φλέτσερ ζούσαν σε ένα προάστιο του Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν. Είχαν γνωριστεί όταν ο Μάικλ σπούδαζε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο, με στόχο να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, και η Λην εργαζόταν σε μια εταιρία τηλεπωλήσεων δίπλα στο πανεπιστήμιο. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και μέσα σε λίγους μήνες παντρεύτηκαν. Το 1999 ο γάμος τους μετρούσε ήδη έξι χρόνια, είχαν αποκτήσει ένα κοριτσάκι  που ήταν πια 3 ετών και περίμεναν το δεύτερο παιδί τους. Ο Μάικλ είχε τελειώσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή –στη διάρκεια των οποίων τον συντηρούσε η Λην- και τώρα ήταν δικηγόρος στο Μίσιγκαν. Η Λην, για να μπορεί να μένει σπίτι με την κόρη τους, εργαζόταν ως μανικιουρίστα, ενώ ο Μάικλ δούλευε πολλές ώρες, συχνά ως αργά το βράδυ. 

Στο δικαστικό συγκρότημα του Μίσιγκαν όπου εργαζόταν ο Φλέτσερ, εργαζόταν και η δικαστής Σούζαν Τσρανάουσκι που του ανέθετε την έρευνα σε διάφορες υποθέσεις της. Σύντομα, οι δυο τους άρχισαν να έχουν ερωτικές σχέσεις. Η Σούζαν, που τότε ήταν 33 ετών και πρόσφατα χωρισμένη, είχε πιστέψει όσα της έλεγε ο Μάικλ, δηλαδή ότι οι σχέσεις με τη γυναίκα του ήταν από καιρό πλατωνικές. Κάποια στιγμή, ο Μάικλ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη Λην, αλλά σε δυο μήνες το ζευγάρι συμφιλιώθηκε κι επανασυνδέθηκε. Προσπαθώντας να εξευμενίσει τη Λην μετά την απιστία, ο Μάικλ της χάρισε μια τρυφερή κάρτα όπου της έγραφε πόσο την αγαπούσε και πόσο ευτυχισμένος ήταν που θα καλωσόριζαν το δεύτερο παιδί τους. Τρεις μέρες όμως αφότου η Λην ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στον Μάικλ, ήταν νεκρή.

Στις 16 Αυγούστου 1999 ο Μάικλ και η Λην άφησαν την κόρη τους στους γονείς της Λην γιατί είχαν κανονίσει να πάνε για σκοποβολή. Ο Μάικλ ήθελε να μάθει στη γυναίκα του να χρησιμοποιεί όπλο για την αυτοάμυνά της. Μετά τη σκοποβολή, πριν παραλάβουν την κόρη τους, επέστρεψαν σπίτι για «ένα στα γρήγορα», όπως είπε ο Φλέτσερ. Το όπλο είχε μείνει πάνω στο κρεβάτι και πριν το καθαρίσει και το μαζέψει, έκαναν σεξ πάνω στη μοκέτα και μετά ο Μάικλ πήγε στο μπάνιο. Τότε άκουσε έναν πυροβολισμό στο υπνοδωμάτιο. Εκεί βρήκε αιμόφυρτη την 29χρονη Λην και κάλεσε ουρλιάζοντας την Άμεση Δράση λέγοντας «η γυναίκα μου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι».

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στον τόπο του «ατυχήματος» βρήκαν τον Μάικλ να χαϊδεύει τη Λην και να ψελλίζει τρυφερά λόγια, ωστόσο δεν είχε φροντίσει να καλύψει το σώμα της, αφήνοντάς το γυμνό από τη μέση και κάτω. Οι εξετάσεις των ευρημάτων έδειξαν ότι η σφαίρα προήλθε από απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από το κεφάλι της Λην, μπήκε από το αυτί της και διέγραψε μια ευθεία οριζόντια πορεία. Ήταν αδύνατο να έχει αυτοτραυματισθεί έτσι. Αίμα βρέθηκε στη μοκέτα και στο έπιπλο του στερεοφωνικού. Οι εγκληματολόγοι μελετώντας τη φορά από τις πιτσιλιές προσδιόρισαν ότι το όπλο βρισκόταν πολύ ψηλότερα από το πάτωμα, ενώ η Λην βρισκόταν στη μοκέτα. Το όπλο ήταν δίπλα και όχι μέσα στο χέρι της Λην. Παραδόξως όμως, αίμα βρισκόταν στη μοκέτα, κάτω από το όπλο. Επίσης το πουκάμισο του Μάικλ είχε μικρές πιτσιλιές αίματος, ενώ αίμα είχε ξεπλυθεί και στον νιπτήρα του μπάνιου. Η αστυνομία θεώρησε ότι ο Φλέτσερ σχεδίασε εκείνη τη μέρα την επίσκεψη του ζευγαριού στο πεδίο σκοποβολής, ώστε να υπάρχει εξήγηση για τυχόν υπολείμματα πυρίτιδας στο δέρμα και στα ρούχα του. Αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει τις πιτσιλιές από το αίμα της Λην στα ρούχα του. 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν σημειώματα που αντάλλασσαν ο Μάικλ και η δικαστής Σούζαν Τσρανάουσκι, ηλεκτρονικά και μέσω ευχετήριων καρτών. Βρήκαν ακόμη γυμνές φωτογραφίες της δικαστού με αφιέρωση στον Μάικλ. Τρεις ημέρες αργότερα, ο 31χρονος Φλέτσερ - το μόνο άτομο στο σπίτι εκείνη την ημέρα - κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της εγκύου συζύγου του.

Ο Μάικλ είχε ενάμιση χρόνο ερωτικές σχέσεις με τη Σούζαν Τσρανάουσκι. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Σούζαν όχι μόνο ήταν ερωμένη του, αλλά ανέθετε στον Φλέτσερ υποθέσεις που προήδρευε. Ο Φλέτσερ και η Τσρανάουσκι επέμειναν και οι δύο ότι δεν έκαναν σχέδια να αφήσει ο Μάικλ τη γυναίκα του, ώστε να είναι μαζί. Όπως είπε η Σούζαν, μετά την επανασύνδεση του με τη Λην «ο Μάικλ πραγματικά, ήθελε να φτιάξει τον γάμο του, αυτός ήταν ο στόχος του και μου το κατέστησε σαφές». Ο Μάικλ έλεγε στη Σούζαν ότι την αγαπούσε, αλλά ένιωθε βαθιά ευθύνη απέναντι στην οικογένειά του, κι έτσι θα επέστρεφε για πάντα στη γυναίκα του. Δυστυχώς, τέσσερις μήνες αργότερα, ο Μάικλ εξομολογήθηκε στη Σούζαν ότι δε μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να μένει με τη Λην. Προσπαθούσε, αλλά τα πράγματα δεν βελτιώνονταν. Έτσι, η σχέση του Μάικλ με τη Σούζαν αναζωπυρώθηκε.

Στη δίκη του Φλέτσερ για τη δολοφονία της Λην οι δικηγόροι του υποστήριξαν πως το ότι είχε μια εξωσυζυγική σχέση δεν σήμαινε ότι ήταν δολοφόνος. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι όταν ο Φλέτσερ έμαθε για την εγκυμοσύνη της συζύγου του ήθελε απελπισμένα να μην το μάθει η δικαστής. Γιατί αν μάθαινε την αλήθεια, θα διέλυε τη σχέση τους. Το βράδυ πριν από τη σκοποβολή, οι Φλέτσερ έκαναν το τραπέζι στους γονείς της Λην για να γιορτάσουν την εγκυμοσύνη της. Αργότερα το ίδιο βράδυ ο Μάικλ και η Σούζαν συναντήθηκαν κρυφά. Όπως κατέθεσε στη δίκη η Σούζαν: «Κάναμε σεξ εκείνο το βράδυ. Και μου είπε ότι με αγαπούσε». Το επόμενο πρωί, ο Μάικλ και η Λην πήγαν για σκοποβολή όπως είχαν σχεδιάσει. Η εισαγγελία υποστήριξε πως όταν γύρισαν στο σπίτι, και αφού έκαναν σεξ στη μοκέτα, ο Φλέτσερ στάθηκε πίσω από τη γυναίκα του, στόχευσε με το πιστόλι στο κεφάλι της και πυροβόλησε μόνο μια φορά. Ήταν ο πυροβολισμός που τη σκότωσε.

Η κλήση που έκανε ο Φλέτσερ στην Άμεση Δράση μέσα σε λίγα λεπτά από τον πυροβολισμό αποδείχθηκε κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Όλοι οι ένορκοι ενοχλήθηκαν που δεν την είπε ούτε μια φορά με το όνομά της. Μερικοί είπαν ότι ο Φλέτσερ φαινόταν να δίνει πληροφορίες που θα τον αθώωναν, όπως το πού βρισκόταν η κόρη του και ότι ο ίδιος και η Λην είχαν μόλις επιστρέψει από σκοποβολή.  Ο Φλέτσερ αρνήθηκε ότι έκανε πρόβα πριν καλέσει την Άμεση Δράση. Ισχυριζόταν ότι αυτή θα ήταν η αντίδραση οποιουδήποτε έμπαινε σε ένα δωμάτιο κι έβρισκε κάποιον που αγαπάει στην ίδια κατάσταση.

Η απόφαση των ενόρκων να τον καταδικάσουν για φόνο δευτέρου βαθμού (από αμέλεια) και όχι πρώτου (από πρόθεση) έδειξε ότι πίστευαν πως δεν είχε προσχεδιάσει τον πυροβολισμό, αλλά ότι είδε το όπλο στο δωμάτιο και άδραξε την ευκαιρία. Ο Φλέτσερ επέμενε ότι ήταν αθώος και δε θα μπορούσε ποτέ να σκοτώσει τη γυναίκα του. «Πιστεύω πως ό,τι συνέβη ήταν πραγματικά ένα ατύχημα», είπε. «Η Λην δεν είχε κανένα λόγο να ξέρει ότι το όπλο ήταν γεμάτο και απλά ήταν απρόσεκτη».

Ο Μάικλ Φλέτσερ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκεται στη φυλακή. Η αστυνομία δεν συνέδεσε ποτέ την Χρζανάουσκι με τη δολοφονία, αλλά έπρεπε να λογοδοτήσει για άλλες αμαρτίες. Τις ώρες μετά τη δολοφονία, η δικαστής παραπλάνησε την αστυνομία. Είπε ότι η σχέση με τον Φλέτσερ είχε διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες και είχε τελειώσει πριν πολλούς μήνες, αν και είχε διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο και συνεχιζόταν ακόμα. Μάλιστα, είχε κάνει σεξ με τον Φλέτσερ την παραμονή της δολοφονίας. Δύο μέρες αργότερα, η Τσρανάουσκι ζήτησε συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε κατάσταση σοκ όταν την ανέκριναν πρώτη φορά. Αλλά η συμπεριφορά της είχε τραβήξει την προσοχή της επιτροπής δεοντολογίας του δικαστικού σώματος του Μίσιγκαν. Εξετάστηκε εάν η δικαστής έπρεπε να τιμωρηθεί επειδή ανέθεσε υποθέσεις στον εραστή της χωρίς να αποκαλύψει τη σχέση τους.

Αν και είναι πολύ ασυνήθιστο και στην πραγματικότητα βαθιά ανήθικο  οι δικαστές να αναθέτουν πολλές υποθέσεις σε δικηγόρους με τους οποίους έχουν ερωτικές σχέσεις, οι συνέπειες για τη Σούζαν Τσρανάουσκι ήταν μάλλον ήπιες. Ο επικεφαλής των δικαστών που εξέτασαν την υπόθεση έκρινε ότι η Τσρανάουσκι δεν είχε διαπράξει τίποτα άξιο απομάκρυνσης - ή ακόμα και αποβολής - από τα καθήκοντά της. Η ανάθεση υποθέσεων σε «στενούς προσωπικούς φίλους» ήταν μια κοινή πρακτική και ότι δε μπορούσε να τιμωρήσει την Τσρανάουσκι για συμπεριφορά που «έχουν και άλλοι δικαστές και στην οποία ...θα συνεχίσουν να επιδίδονται». Όσον αφορά τις ανακρίβειές της στην αστυνομία, δεν είχε πει ψέματα «από πρόθεση να εξαπατήσει». Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και τέθηκε σε έμμισθη διαθεσιμότητα. Ανέλαβε ξανά τη θέση της και παρέμεινε μέχρι το 2003 που άρχισε να ιδιωτεύει με ειδίκευση στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο. 

Το αίτημα του Φλέτσερ το 2009 για νέα δίκη με βάση τον ισχυρισμό ότι η αναπαράσταση του εγκλήματος επηρέασε εσφαλμένα τους ενόρκους απορρίφθηκε.

Η υπόθεση καλύφθηκε εκτενώς στις ΗΠΑ από πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές των εθνικών δικτύων (CBS, NBC, ABC), ενώ η ερωτική σχέση του δικηγόρου Μάικλ Φλέτσερ με τη δικαστή Σούζαν Τσρανάουσκι έδωσε υλικό για βιβλία και τηλεταινίες («Scorned: Love Kills - Judgment Day”, “20/20 Fletcher Murder Case”, “Casanova Killer” κ.α.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ