Κοσμος

Aνεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Έφτασε το 21,3%

Εκτιμήσεις ακόμα και για 30%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Νέα υποχώρηση της λίρας μετά το αρνητικό outlook από Fitch
Τουρκικά ανταλλακτήρια νομίσματος © EPA Pool

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία ύστερα από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 21,31% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή εδώ και τρία χρόνια, με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι  το 2022  θα μπορούσε ο πληθωρισμός να σκαρφαλώσει στο 30%. 

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο Reuters αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3% σε μηνιαία και 20,7% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού έκανε άλμα 9,99% σε μηνιαία και 54,62% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή υποτίμηση του νομίσματος, καθώς  τα εισαγόμενα προϊόντα ,όπως φάρμακα, πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες πρέπει να αγοραστούν ακριβότερα στο εξωτερικό. Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το εισόδημα και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, γεγονός που θέτει πολλά νοικοκυριά σε δύσκολη θέση.

Οι ειδικοί κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για αυτό, καθώς με την προτροπή του, η κεντρική τράπεζα μείωσε τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.  Ο Ερντογάν πρόσφατα πάντως ,έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στις  πέντε  μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας για την τιμολογιακή τους πολιτική. Μετά τις δηλώσεις αυτές μάλιστα , έπεσαν κατακόρυφα οι μετοχές των πέντε εταιρειών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. «Θα αποτρέψουμε τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών στα ράφια», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μόνο δεν έχουν ακριβύνει  μόνο τα τρόφιμα ,αλλά και οι  λογαριασμοί του νερού, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική  (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «αρνητική», από «σταθερή», λόγω των κινδύνων που προκαλεί η νομισματική πολιτική του Ερντογάν. 

«Η διατήρηση ενός αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα- εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών- και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης ο οίκος Fitch.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ