Κοσμος

Αποχαιρετισμός στη Μέρκελ με μουσική πανκ

Και στρατιωτικές τιμές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με ροκ και πανκ ήχους ο αποχαιρετισμός στη Μέρκελ
Αποχαιρετισμός στην Ανγκέλα Μέρκελ © Getty Images/Ideal Images

Ο στρατός της Γερμανίας τίμησε χθες βράδυ την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με μια φαντασμαγορική τελετή, την υψηλότερη για πολίτη.

Με στρατιωτικό άγημα, που απέδωσε τις ανώτατες τιμές (Grosser Zapfenstreich), αποχαιρέτησε το Βερολίνο την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ύστερα από 16 χρόνια στην εξουσία.

Σε μια σύντομη ομιλία η Μέρκελ ευχαρίστησε τους Γερμανούς και τους κάλεσε να προσεγγίσουν τη ζωή ελαφρά τη καρδία και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους. «Τα δεκαέξι χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας ήταν γεμάτα γεγονότα, συχνά γεμάτα προκλήσεις— τόσο πολιτικά όσο και και ως άνθρωπος», είπε.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας» έδειξαν «πόση σημασία έχει πραγματικά η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ηγέτες, την επιστήμη και τον δημόσιο λόγο». Η δημοκρατία, είπε η Μέρκελ, βασίστηκε επίσης στην εμπιστοσύνη, «στην αλληλεγγύη, στο να ακούμε ο ένας τον άλλον, αλλά και στα γεγονότα».

«Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω στο μέλλον να βλέπετε τον κόσμο και από την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων», κατέληξε.

Αποχαιρετισμός στην Ανγκέλα Μέρκελ
Αποχαιρετισμός στην Ανγκέλα Μέρκελ © Getty Images/Ideal Images

 

 

 

 

Αποχαιρετισμός στην Ανγκέλα Μέρκελ
Αποχαιρετισμός στην Ανγκέλα Μέρκελ © Getty Images/Ideal Images

 

 

Η απερχόμενη καγκελάριος επέλεξε έτσι το τραγούδι σε ρυθμό βαλς της δημοφιλούς τη δεκαετία του 1970 ηθοποιού και τραγουδίστριας Χίλντεγκαρντ Νεφ, με τίτλο: «Θα έπρεπε να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα», καθώς και το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ», της πανκ Γερμανίδας τραγουδίστριας Νίνα Χάγκεν, το οποίο είχε αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των μουσικών προτιμήσεων στην Ανατολική Γερμανία το 1974.

Η Μέρκελ παραδέχθηκε πως δείχνει με την επιλογή της αυτή τη νοσταλγία που θα νιώθει για τα φοιτητικά της χρόνια στην Ανατολική Γερμανία. Τρίτη επιλογή της καγκελαρίου ήταν ένας λουθηρανικός εκκλησιαστικός ύμνος αφιερωμένος στην ελευθερία της ανθρώπινης ψυχής και στην ικανότητά της να πράττει το καλό ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι η πρώτη φορά που η Αγκελα Μέρκελ αποκαλύπτει τη συμπάθειά της στη μουσική πανκ. Το 2013, όμως, η καγκελάριος είχε ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τους ρέκτες της πανκ μουσικής και από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Die Toten Hosen, μετά την απόδοση τραγουδιού του συγκροτήματος από στελέχη της κομματικής ηγεσίας σε εκδήλωση για τη νίκη του CDU στις εκλογές. Στο τραγούδι είχε συμμετάσχει τότε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ