Κοσμος

Όμικρον-Εμβόλιο Moderna: «Πιθανότατα λιγότερα αποτελεσματικό»

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο Moderna
Εμβόλιο Moderna © EPA

Παραδοχή από τον CEO της Moderna αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο επικεφαλής της Moderna εξέφρασε την ανησυχία του πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι στο ίδιο επίπεδο όπως με τη μετάλλαξη Δέλτα» είπε ο Stéphane Bancel στους Financial Times και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω πως θα υπάρξει σημαντική πτώση (σ.σ. της αποτελεσματικότητας). Απλά δεν ξέρω πόσο, γιατί πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα είπαν "δεν θα είναι καλό"».

Ακόμα, ο Bancel επεσήμανε πως «ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού - η Όμικρον έχει συνολικά 32 - ίσως οδηγήσει σε ανάγκη τροποποίησης των εμβολίων».

Μάλιστα, σε άλλες δηλώσεις που έκανε, αυτή τη φορά στο CNBC, αποκάλυψε πως «μπορεί να πάρει μήνες για να αρχίσει η διαδικασία αποστολής των εμβολίων που θα καλύπτουν την Όμικρον».

Μετάλλαξη «Όμικρον» - G7: Πολύ μεταδοτική, απαιτεί δράση

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως με τους υπουργούς Υγείας της G7 να την χαρακτηρίζουν «πολύ μεταδοτική» και ότι απαιτεί «επείγουσα δράση».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της G7 που συγκάλεσε το Λονδίνο σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσαν ότι «η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση».

«Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες», προσθέτουν για τη χώρα αυτή της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταυτοποίησε αυτή τη νέα παραλλαγή, προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 «αναγνώρισαν επίσης τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια» προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον».

«Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

Μπάιντεν για μετάλλαξη «Όμικρον»: Λόγος ανησυχίας και όχι πανικού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη μετάλλαξη Όμικρον. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της.

«Αυτή η μετάλλαξη είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε, ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισήμανε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους, όπως και να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας πως «αργά ή γρήγορα» αυτή η νέα παραλλαγή θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ.

«Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής εδώ στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Σας παρακαλώ, φοράτε τη μάσκα σας όταν βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιους χώρους, γύρω από άλλους ανθρώπους».

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «δεν αναμένει σε αυτή τη φάση» νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια ούτε μέτρα λοκντάουν στις ΗΠΑ, μπροστά στη νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19.

«Δεν το αναμένω αυτό σε αυτή τη φάση», δήλωσε, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιορισμών, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και φορούν μάσκα, δεν υπάρχει ανάγκη καραντίνας».

Ερωτηθείς, στο μεταξύ, για μια ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ για να πετάξει κανείς σε πτήσεις εσωτερικού στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε: «Σε αυτή τη φάση, αυτό δεν αποτελεί σύσταση» της επιστημονικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι θα παρουσιάσει την Πέμπτη μια λεπτομερή στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «όχι με κλεισίματα ή καραντίνες, όμως με την ενίσχυση του εμβολιασμού, των αναμνηστικών δόσεων, των τεστ».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ