Κοσμος

Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Θα αποφασίσουν αν θεωρηθεί «variant of concern»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα
Τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ © Getty Images/Ideal Image

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ θα συζητήσουν εάν η παραλλαγή που αναγνωρίστηκε στη Μποτσουάνα θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern»

Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βασικό θέμα την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα και πιστεύεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η συνεδρίαση για την παραλλαγή B.1.1.529 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.  Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν την έκτακτη συνάντηση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.

Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ θα συζητήσουν εάν η παραλλαγή θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern» ή όχι.

Κορωνοιός: Πόσο ανησυχητική είναι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα;

Το νέο στέλεχος του κορωνοιού έχει χαρακτηριστεί ως B.1.1.529, ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα, και μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 περιπτώσεις αυτού του στελέχους.

Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί κρούσμα και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική. Η βιβλιογραφία αναφορικά με το νέο στέλεχος ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Παρότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι πολύ χαμηλός - τρία στη Μποτσουάνα, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ - είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ