Κοσμος

Salt Pit: η μυστική φυλακή της CIA στο Αφγανιστάν

«Μαύρη τοποθεσία» όπου εκπαιδευόταν το τοπικό προσωπικού της CIA και κρατούνταν όσοι Ταλιμπάν συλλαμβάνονταν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Salt Pit: η μυστική φυλακή της CIA στο Αφγανιστάν

Μυστική φυλακή της CIA στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει καταχρήσεις εξουσίας και βασανιστήρια εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ξενάγησαν ξένους δημοσιογράφους σε πρώην μυστική αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν προκειμένου να δείξουν στη διεθνή κοινότητα «τα εγκλήματα των Αμερικανών». Αν και προτού αποχωρήσουν, οι Αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποτέφρωσαν τα οχήματά τους και ανατίναξαν την αποθήκη με τα πυρομαχικά, παρέμεινε η δομή της βάσης η οποία ήταν αντίγραφο αφγανικού χωριού.

Εκεί εκπαιδευόταν το τοπικό προσωπικού της CIA και κρατούνταν όσοι Ταλιμπάν συλλαμβάνονταν. Περιβόητο κομμάτι της εγκατάστασης είναι το Salt Pit, ένα κρατητήριο στο οποίο υπήρχαν καταγγελίες ότι γίνονταν βασανιστήρια. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, που προέρχονταν κυρίως από Ταλιμπάν που είχαν μιλήσει με ξένους δημοσιογράφους, οι κρατούμενοι έμεναν στην απομόνωση επί μήνες, γυμνοί στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση. Η CIA είχε βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης αφού η Miami Herald ανέφερε ότι κρατούμενοι είχαν παγώσει μέχρι θανάτου, δεμένοι σε τοίχο επί δύο εβδομάδες.

Το Salt Pit και το Cobalt είναι οι κωδικές ονομασίες μιας απομονωμένης μυστικής φυλακής και κέντρου ανακρίσεων σε ένα πρώην black site της CIA στο Αφγανιστάν, βορείως της Καμπούλ. Κάποτε βρισκόταν εκεί ένα τουβλοποιείο. Τον χειμώνα του 2005, το Salt Pit έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό εξαιτίας δημοσιευμάτων περί βασανιστηρίων που είχαν αρχίζει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2002 με εντολές του τότε διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Ελληνοαμερικανού George Tenet. Αν και η Washington Post είχε επιτεθεί σφοδρά στον διοικητή του στρατοπέδου της CIA ως «νεοσύλλεκτο» και άσχετο, και το ABC News τον περιέγραφε ως «νέο, ανεκπαίδευτο κατώτερο αξιωματικό», ο εν λόγω διοικητής, ονόματι Matthew Zirbel, πήρε στη συνέχεια προαγωγή. Υπολογίζεται ότι το Salt Pit «φιλοξενούσε» 119 άτομα σε 20 κελιά: τόσα εντόπισε η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA, η οποία, σε έκθεσή της ανέφερε ότι βρήκε κρατούμενο που ήταν αλυσοδεμένος σε όρθια θέση για 17 ημέρες. Kανείς από τους βασανιστές δεν φαίνεται να τιμωρήθηκε.

Στις 21 Νοεμβρίου 2016, το CBS News ανέφερε ότι μια επιθεώρηση του Salt Pit από αξιωματούχους του Γραφείου Φυλακών των Ηνωμένων Πολιτειών (BOP), κατέληξε σε έκθεση 600 σελίδων -περίληψη μιας έκθεσης 6.700 σελίδων για τα βασανιστήρια της CIA.

Από τον Απρίλιο του 2021 το νατοϊκό προσωπικό που αναχωρούσε κατεδάφιζε τμήματα του Salt Pit προτού οι Ταλιμπάν αποκτήσουν τον έλεγχο της τοποθεσίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ