Κοσμος

Λύθηκε το μυστήριο με τον θάνατο του Τζίμι Χόφα;

Μετά από μια «σημαντική» αποκάλυψη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζίμι Χόφα: Λύθηκε o γρίφος της εξαφάνισης του
Ο Ρόμπερτ Κένεντι με τον Τζίμι Χόφα © Getty Images/Ideal Image

Τo FBI αναζητά ξανά τον Τζίμι Χόφα τον εργατοπατέρα και συνδικαλιστή ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το 1975.

Ένας εργάτης ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο του 2020 εκμυστηρεύτηκε σε έναν φίλο του την απάντηση σε ένα από μεγαλύτερα μυστήρια των τελευταίων 45 ετών στην Αμερική, το σημείο δηλαδή που έχει ταφεί ο Τζίμι Χόφα o πιο ισχυρός ενδεχομένως συνδικαλιστής στην ιστορία των ΗΠΑ. Ως γνωστόν είναι τόσο σημαντική η υπόθεση του Χόφα που τον έχουν υποδυθεί τόσο Τζακ Νίκολσον (1992) και Αλ Πατσίνο (2019).

Σύμφωνα με τους New York Times, ο εργάτης σε χωματερές Φρανκ Καπόλα, ο οποίος απεβίωσε το Μάρτιο του 2020, είπε σε έναν φίλο του ότι ο πατέρας του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε λάβει εντολή από μια συμμορία αγνώστων αντρών να θάψει το σώμα του Χόφα υπόγεια σε ένα μεταλλικό βαρέλι.  Πράκτορες με εντάλματα έρευνας έφτασαν στον χώρο, που ήταν χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, και διεξήγαγαν έρευνα στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Ένας εκπρόσωπος του FBI είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι προς το παρόν «τα δεδομένα αναλύονται». 

«Το προσωπικό του FBI από τα γραφεία πεδίου του Νιούαρκ και του Ντιτρόιτ ολοκλήρωσε την έρευνα και αυτά τα δεδομένα αναλύονται επί του παρόντος», δήλωσε την Πέμπτη η ειδική πράκτορας Μάρα Ρ. Σνάιντερ. 

Τζίμι Χόφα: Ο πιο ισχυρός συνδικαλιστής στην Αμερική

Ο Τζέιμς "Τζίμι" Χόφα  ήταν επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών (Teamsters Union) των ΗΠΑ από το 1957 μέχρι το 1971. Μεγαλωμένος σε μια πάμπτωχη οικογένεια, σκληρά εργαζόμενος από τα 15 του, κατάφερε μόλις στα 26 του να θεωρείται ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Teamsters και πριν καλά-καλά κλείσει τα 32 του να είναι ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του σωματείου του και επί της ουσίας ο άτυπος εθνικός πρόεδρος του (θέση που θα αναλάμβανε και με τη βούλα μετά από κάποια χρόνια). Ήταν πρόεδρος για περισσότερο από 10 χρόνια και χάρη στη δυναμική παρουσία του το συνδικάτο είχε γίνει το μεγαλύτερο στη Αμερική με 1,5 εκατομμύρια μέλη. Ο Χόφα χρησιμοποιούσε τις εργατικές απεργίες για να ασκεί πιέσεις σε συγκεκριμένους εργοδότες και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ένωσης. Η ένωση έπαιζε σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών και την περίοδο της προεδρίας του Χόφα είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Σταδιακά απέκτησε πολλούς εχθρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος μετά την εκλογή του αδερφού του έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και να ερευνήσει τις σχέσεις των συνδικάτων με τη μαφία. Ο Χόφα ήταν από τους βασικούς στόχους του Κένεντι από την εποχή που ήταν γερουσιαστής της Μασαχουσέτης.

Η εξαφάνιση του και οι θεωρίες 

Στις 30 Ιουλίου 1975 ο Χόφα είχε ένα ραντεβού στο εστιατόριο «Ρεντ Φοξ» έξω από το Ντιτρόιτ. Θα συναντούσε τρεις άνδρες: τον ηγέτη των εργατών του Ντιτρόιτ, έναν γνωστό γκάνγκστερ της περιοχής και ένα ισχυρό μέλος της «Teamster Union» από το Νιου Τζέρσεϊ. Ο Χόφα έφτασε στο σημείο συνάντησης και λίγη ώρα αργότερα συνειδητοποίησε ότι τον είχαν στήσει. Δεν γύρισε εκείνο ούτε κανένα άλλο απόγευμα στο σπίτι του. Τελευταία φορά εθεάθη στο πάρκινγκ του εστιατορίου Marchus Red Fox στο Μπλούμφιλντ Τάουνσιπ του Μίσιγκαν. Μάρτυρες τον είδαν να κάνει δύο τηλεφωνήματα (στις 2.30 μ.μ. και στις 3.30 μ.μ.) σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Το πρώτο έγινε στη γυναίκα του και το δεύτερο σε έναν φίλο του από παλιά που νοίκιαζε λιμουζίνες. Λίγο μετά, όπως ανέφεραν κάποιοι, τον είδαν να επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκε από προσώπου γης. Η μυστηριώδης εξαφάνιση απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική. Πολλοί μίλησαν για ξεκαθάρισμα της μαφίας.

Η Αστυνομία έκανε λόγο για μαφιόζικη δουλειά από τους «ανταγωνιστές» του Anthony (Tony Jack) Giacalone και Anthony (Tony Pro) Provenzano, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν ότι είχαν συναντηθεί μαζί του την ημέρα της εξαφάνισής του, στις 30 Ιουλίου του 1975. 

Στις 30 Ιουλίου 1982, εφτά χρόνια μετά ο Τζίμι Χόφα ανακηρύχθηκε επισήμως νεκρός. 

Μέσα στα χρόνια, ο φάκελος της άλυτης αυτής υπόθεσης έχει ανοίξει και κλείσει αμέτρητες φορές. Ένας γκάνγκστερ που δρούσε στην περιοχή αποκάλυψε κάποια σκοτεινά μυστικά στην αστυνομία, υποσχόμενος ότι θα τους δείξει πού βρίσκεται θαμμένο το πτώμα του Χόφα Η προσπάθειά του ήταν ανεπιτυχής. 

Το 2004, ένας των δικηγόρων που εργάστηκαν στη διαλεύκανση του φόνο του Χόφα κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο I Heard You Paint Houses (Έμαθα ότι βάφεις τοίχους, φράση που χρησιμοποιείται από τη μαφία όταν αναθέτει σε κάποιον να σκοτώσει). Πρωταγωνιστής του ήταν ένας τύπος με το παρατσούκλι «The Irishman», κατά κόσμο Φράνκ Σίραν που γνώριζε τον Χόφα. 

To 2006, κάποιοι πράκτορες του FBI ισχυρίστηκαν πως κάποιες πολύ καλά ενημερωμένες πηγές τους, υπέδειξαν έναν αχυρώνα στην Οκλαχόμα ως το σημείο ταφής του Χόφα. Παρά την εξονυχιστική έρευνα του FBI δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος του στο σημείο. Ήταν η τελευταία φορά που οι Αρχές των ΗΠΑ έφτασαν τόσο κοντά στη λύση του μυστηρίου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ