Κοσμος

Πορτογαλία-Covid19: Η χώρα εξετάζει επαναφορά ορισμένων μέτρων

Είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορτογαλία
Πορτογαλία © Ricardo Resende/Unsplash

Η Πορτογαλία εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19

Νέα μέτρα εξετάζει η Πορτογαλία - μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως - προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 που κατέγραψε σήμερα κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Πρέπει να καθορίσουμε ποιά μέτρα θα είναι υποχρεωτικά» για να «μην αφήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιναχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λισαβόνα.

«Δεν προβλέπουμε δραστικά μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν κατά το παρελθόν γιατί οι πολίτες είναι περισσότερο προστατευμένοι», κυρίως χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, διευκρίνισε. Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα νέα κορύφωση με 2.527 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και ξεπέρασε το όριο των 500 νοσηλειών, αριθμοί ρεκόρ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί την Τρίτη ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς. «Πρέπει να δράσουμε από τώρα. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο περισσότεροι θα είναι οι κίνδυνοι», προειδοποίησε αποκλείοντας την πιθανότητα επιβολής εκ νέου κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε επί σχεδόν έξι μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και περασμένου Απριλίου.

Αυτό το έκτακτο καθεστώς είχε επιτρέψει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ορισμένων ελευθεριών, όπως η καραντίνα που επιβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς όταν η χώρα συγκαταλεγόταν στις πλέον πληγείσες από την πανδημία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει αποφάσεις μετά τη διαβούλευσή της με ειδικούς επιστήμονες κατά τη συνεδρίαση που θα έχει την Παρασκευή. Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους άνω των 65 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Λίγο πάνω από το 86% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Με 10 εκατομμύρια κατοίκους, η Πορτογαλία έχει καταγράψει περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα και 18.283 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ