Κοσμος

Xάος στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας με χιλιάδες μετάναστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λιθουανίας-Λευκορωσίας
Screen capture © Youtube

Δραματική είναι η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας όπου ομάδες μεταναστών θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

«Η Λευκορωσία θέλει να προκαλέσει ένα σοβαρό περιστατικό, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», ισχυρίστηκε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιορτ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Πολωνία μαζικά», σημείωσε στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Ακόμη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεζ Βασίκ έγραψε στο Twitter ότι «οι πολωνικές αρχές είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι παραβιάζει το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο απωθώντας τους πίσω στη Λευκορωσία, αντί να δέχεται τις αιτήσεις τους. Η Πολωνία επιμένει ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες.

Τον Αύγουστο, η Πολωνία είχε αρχίσει την κατασκευή ενός φράκτη με συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία για να ανακοπούν οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών παρά τις επικρίσεις για απάνθρωπη μεταχείριση κάποιων μεταναστών. 

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Για «κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών» από τη Λευκορωσία κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση 

 

Την «κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών» από τη Λευκορωσία καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόσω χιλιάδες μετανάστες έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας με ορατό τον κίνδυνο πυροδότησης σοβαρού επεισοδίου. Την «υβριδική τακτική» του καθεστώτος Λουκασένκο καταδικάζει ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ διαμηνύοντας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών-μελών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή της «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία και γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συντονισμό με τον επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

«Σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από πλευράς του ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ότι «οι ενέργειες της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν με ισχυρή και ενωμένη απάντηση της ΕΕ».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ