Κοσμος

Ανεμβολίαστοι: Πόσο πιθανό είναι να πειστούν - Η νέα έρευνα

Ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα στις ΗΠΑ μιλά στο κινητό, περνώντας μπροστά από αφίσες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
Κοπέλα στις ΗΠΑ μιλά στο κινητό, περνώντας μπροστά από αφίσες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού © EPA/ANDY RAIN

Το 50% των πολιτών που είναι ανεμβολίαστοι στις ΗΠΑ, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι μισοί απρόθυμοι για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη ώστε να εμβολιαστούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για την Covid-19.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Τζέφρι Λάζαρους του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 6.037 ενήλικες Αμερικανούς, από τους οποίους περίπου ο ένας στους πέντε (21,4%) ήταν απρόθυμος να εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Από αυτούς τους διστακτικούς ή απρόθυμους, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να τους πείσει το παραμικρό για να εμβολιαστούν. Η πλειονότητα ανέφερε ως βασικό λόγο άρνησης την ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων. Ένα 13% είπε ότι η συμβουλή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ή στενό φίλο πιθανώς θα μπορούσε να τους μεταπείσει, ενώ το 9% ότι μία θετική γνώμη από τον οικογενειακό γιατρό τους θα μπορούσε να τους επηρεάσει θετικά.

Μολονότι το 82% συμφώνησε ότι η Covid-19 είναι επικίνδυνη απειλή για την υγεία, το 18% δεν πιστεύει ότι οι κίνδυνοι της νόσου είναι μεγαλύτεροι από εκείνους των εμβολίων. Επίσης, το 15% δεν πιστεύει ότι το εμβόλιο μπορεί, πράγματι, να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19.

Ποιοι ανεμβολίαστοι δηλώνουν περισσότερο απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο για κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η απροθυμία εμβολιασμού είναι μεγαλύτερη σε όσους:

  • έχουν συντηρητικές πολιτικές απόψεις,
  • μικρότερο οικογενειακό εισόδημα,
  • εργάζονται εκτός σπιτιού και δεν έχουν αρρωστήσει από κορωνοϊό προηγουμένως.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από την κυβέρνηση. Σήμερα, περίπου το 20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραμένουν πλήρως ανεμβολίαστοι, άρα -με βάση και τα ευρήματα της έρευνας- ο «σκληρός» πυρήνας των αρνητών είναι περίπου οι μισοί από αυτούς, δηλαδή ένα 10%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ