Κοσμος

H Google τιμά τον ερευνητή Charles K. Kao με doodle - Ποιος ήταν

Θεωρείται ο «πατέρας» των οπτικών ινών - Το σημαντικό του έργο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To doodle της Google για τον Charles K. Kao, τον πρωτοπόρο ερευνητή που έφερε σε πρώτο πλάνο τις οπτικές ίνες
To doodle της Google για τον Charles K. Kao, τον πρωτοπόρο ερευνητή που έφερε σε πρώτο πλάνο τις οπτικές ίνες © Google

Τον Charles K. Kao τιμά με doodle η Google, καθώς σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 88 χρόνια από τη γέννησή του «πατέρα» των οπτικών ινών.

Η Google τιμά με doodle τον επιστήμονα Τσαρλς Κάο (Charles K. Kao), ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου το 1933 στην Κίνα.

Ο Charles K. Kao ήταν φυσικός και μηχανικός. Θεωρείται ο «πατέρας» των οπτικών ινών, που με το έργο, τις καινοτομίες και τις ανακαλύψεις του έφερε «επανάσταση» στην παγκόσμια επικοινωνία, θέτοντας τις βάσεις για σημερινό Ίντερνετ, όπου τα δεδομένα μεταφέρονται σε υψηλές ταχύτητες.

Το 2009 η Σουηδική Ακαδημία τον τίμησε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το εξαιρετικά σημαντικό του έργο. Πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2004, είχε εμφανίσει τα πρώτα σημάδια από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Χονγκ Κονγκ. Την τελευταία διετία η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, με τη σύζυγό του να τον φροντίζει μέχρι τέλους.

Charles K.Kao, February 1966, Optical fibre pioneer & 2009 Physics Nobel Prize

Charles K. Kao - Ο επιστήμονας που τιμά με doodle η Google - Ποιος ήταν

Ο Charles K. Kao σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Αγγλία. Πρωτοπόρος ερευνητής, έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές ως μηχανικός στο «Standard Telephones and Cables Ltd». Συνάδελφοί του είχαν ανακαλύψει το λέιζερ τη δεκαετία του 1960.

Το 1966, λίγο καιρό μετά το διδακτορικό του, μαζί με τον συνεργάτη του Τζορτζ Χόκαμ, ο Τσαρλς Κάο δημοσιεύσε μια πρωτοποριακή εργασία. Σύμφωνα με αυτήν, οι ίνες που κατασκευάζονται με καθαρό γυαλί μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλη απόσταση, χρησιμοποιώντας λέιζερ. Με «μπροστάρη» τον Charles K. Kao στη διαδικασία υλοποίησης των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας, το 1977 μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο που μεταφέρει δεδομένα, χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες.

Το πόσο εξελίχθηκαν τα πράγματα με τις οπτικές ίνες από τότε, αποτυπώνεται στο ακόλουθο γεγονός: Την περίοδο που ο Κινέζος ερευνητής μελετούσε τις οπτικές ίνες, μόλις το 1% του φωτός κατόρθωνε να περάσει ανά 20 μέτρα ίνας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 95% του φωτός ανά χιλιόμετρο.

Ο Charles K. Kao, που τιμά με doodle η Google, παραλαμβάνει το Νόμπελ Φυσικής το 2009 για το πρωτοποριακό του έργο με τις οπτικές ίνες
Ο Charles K. Kao, που τιμά με doodle η Google, παραλαμβάνει το Νόμπελ Φυσικής το 2009 για το πρωτοποριακό του έργο με τις οπτικές ίνες © EPA/JONAS EKSTROMER

Ο Charles K. Kao παρουσίασε, επίσης, αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή καριέρα. Το 1987, και για μια δεκαετία, ήταν αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Στην πόλη αυτή ο «πατέρας» των οπτικών ινών ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων του Χονγκ Κονγκ.

Nobel Prize Winner Charles Kao Interview with FiberStory

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η Google είχε τιμήσει με doodle τον «πατέρα» των φακών επαφής, Otto Wichterle.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ