Κοσμος

G20: Τα μάτια στραμμένα στη Ρώμη πριν το ορόσημο της COP26

Τι αναφέρει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
G20: Φόρος τιμής στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό
Η αναμνηστική φωτογραφία της G20-φόρος τιμής στους υγειονομικούς © EPA Pool

Oι ηγέτες της άτυπης ομάδας των G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη.

Oι επικεφαλής των G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως συναντώνται σήμερα στη Ρώμη θα καταφέρουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα πριν την COP26, τη Σύνοδο για το Κλίμα της Γλασκώβης. Οι ηγέτες θα συζητήσουν την αντιμετώπιση της covid-19, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως το κλίμα.

Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των κρατών απέτισαν φόρο τιμής στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για την κατά του covid-19 κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20.  Με πρωτοβουλία του οικοδεσπότη, Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην οικογενειακή φωτογραφία μετείχαν και εκπρόσωποι από το προσωπικό του νοσοκομείου Σπαλανζάνι της Ρώμης , οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν από τους ηγέτες.  Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ντράγκι καλωσόρισε τους ξένους ηγέτες τονίζοντας ότι « η πανδημία μας έχει διχάσει, αλλά η πολυμέρεια είναι η μόνη δυνατή απάντηση στα προβλήματα του κόσμου».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού: « Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά επιτέλους μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Ντράγκι, λοιπόν, ήταν η μείωση των ανισοτήτων: «Χτίζουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο - πρόσθεσε - και ο κόσμος θα είναι καλύτερος. Η Ιταλία εργάζεται  για να προωθήσει μια πιο δίκαιη ανάκαμψη. Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη είδε χώρες και εταιρείες να δεσμεύονται γενναιόδωρα να παρέχουν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες: πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία για ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό διεθνές φορολογικό σύστημα», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

«Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Δεν θα σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Ρώμη ούτε σε αυτή την COP», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καθυστερήσει η αύξηση της θερμοκρασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ως ποιο σημείο οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως είναι έτοιμοι να δεσμευθούν για να εγκαταλείψουν τον άνθρακα;

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι επέμεινε «στη δυνατότητα να εξέλθουμε από τον άνθρακα» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, όπως και ο ομόλογός του της Ρωσίας, θα συμμετάσχουν στη G20 μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Πεκίνο φάνηκε να υποχωρεί λίγο όταν τον Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε να σταματήσει να κατασκευάζει στο εξωτερικό εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Όμως η Κίνα, όπως και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα, που εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα, ιδίως στον τρέχον πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης. 

Το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της G20

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δημοσιοποίησε το Reuters, οι ηγέτες της G20, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το πρακτορείο Reuters.

Το προσχέδιο αυτό για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή αντανακλά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ διπλωματών καθώς οι ηγέτες της G20 βρίσκονται στη Ρώμη για την διήμερη σύνοδο με στόχο την εξασφάλιση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής», αναφέρει το προσχέδιο.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ηγέτες αναγνώρισαν την σπουδαιότητα της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος στον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να ικανοποιήσουν.


Μάρκ Ρούτε και Μάριο Ντράγκι κατά την σύνοδο G20 στη Ρώμη
Μάρκ Ρούτε και Μάριο Ντράγκι κατά την σύνοδο G20 στη Ρώμη © ΕPA

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη Σύνοδο G20 στη Ρώμη
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη Σύνοδο G20 στη Ρώμη © EPA

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη σύνοδο των G20 στη Ρώμη
Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη σύνοδο των G20 στη Ρώμη © EPA

O Tζο Μπάιντεν με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην Σύνοδο G20 στη Ρώμη
O Tζο Μπάιντεν με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην Σύνοδο G20 στη Ρώμη © ΕPA

O χώρος που συνεδριάζουν οι ηγέτες της G20 στη Ρώμη
O χώρος που συνεδριάζουν οι ηγέτες της G20 στη Ρώμη © EPA

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ