Κοσμος

Γαλλικά καλλιστεία και η μήνυση από φεμινίστριες

Η οργάνωση «Τολμήστε τον φεμινισμό» μήνυσε τους οργανωτές των καλλιστείων για παραβίαση του εργατικού νόμου και του νόμου κατά των διακρίσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικά καλλιστεία και η μήνυση από φεμινίστριες
Η Μις Γαλλία και Μις Υφήλιος του 2021 Amandine Petit © Rodrigo Varela / Getty Images / Ideal Image

Μήνυση στα γαλλικά καλλιστεία από φεμινίστριες που τα θεωρούν «αναχρονιστική φιέστα» που αναδεικνύει τη «γυναίκα-αντικείμενο»

Ο θεσμός των καλλιστείων για τη Μις Γαλλία δέχτηκαν φέτος νέες επιθέσεις οι οποίες πήραν μορφή μηνύσεων. Ενώ ήδη από τη δεκαετία του 1960 τα φεμινιστικά κινήματα θεωρούν τα καλλιστεία σεξιστικά, φέτος ο θεσμός θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για «παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας» και «διακρίσεις φύλου»: την πρωτοβουλία πήρε η οργάνωση «Τολμήστε τον φεμινισμό» η οποία έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά των καλλιστείων ως «αναχρονιστική φιέστα» που αναδεικνύει τη «γυναίκα-αντικείμενο».

Το νομικό πρόβλημα που φέρνει σε δύσκολη θέση τους οργανωτές των καλλιστείων -την εταιρεία παραγωγής Endemol -είναι τα κριτήρια συμμετοχής και εργασίας μέχρι τη στιγμή του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τη Violaine De Filippis-Abate, τη δικηγόρο της φεμινιστικής οργάνωσης, οι νέες γυναίκες κάνουν πρόβες χωρίς περιορισμό ωραρίου, φορούν ό,τι τους επιβάλλουν οι οργανωτές, δεν έχουν ελευθερία να εκφραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, κατά κάποιον τρόπο, ανήκουν στην εταιρεία παραγωγής κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας. Οι κατηγορίες επεκτείνονται στα κριτήρια ομορφιάς εφόσον οι διαγωνιζόμενες πρέπει να είναι απαραιτήτως λεπτές και ψηλές τουλάχιστον 1,70 μ., να μην καπνίζουν, να μην έχουν τατουάζ διαμέτρου πάνω από 3 εκ. και προπάντων να μην είναι παντρεμένες και μητέρες. Το τελευταίο αυτό κριτήριο θεωρείται ότι υπονοεί τη σεξουαλική διαθεσιμότητα των διαγωνιζομένων, κάτι το οποίο είχε επισημάνει το 2019 το Συμβούλιο της Ισότητας λέγοντας ότι τα καλλιστεία είναι «αρχαϊκός διαγωνισμός».

Η κατάργηση αυτών των κριτηρίων θα ήταν ένα πρώτο βήμα για την ικανοποίηση των φεμινιστριών που κάνουν λόγο για δύσκαμπτα πρότυπα ομορφιάς και για γυναίκες-αντικείμενα. Αλλά βεβαίως η διαφωνία είναι βαθύτερη και, όπως υπογραμμίζει η Violaine De Filippis-Abate, πρέπει να πάψουμε να επιβραβεύουμε τις γυναίκες για τα νιάτα, την ομορφιά και την ιδιότητα του «κοριτσιού». «Στη Γερμανία η τελευταία Miss, η Anja Kallenbach, είναι 33 ετών και έχει παιδιά· είναι πιο κοντά στην αληθινή γυναίκα», προσθέτει η Violaine De Filippis-Abate. Αντιθέτως, στη Γαλλία η περυσινή Miss, η Amandine Petit, είναι 24 ετών, ενώ μια από τις επικρατέστερες για τα καλλιστεία που θα γίνουν στις 21 Δεκεμβρίου είναι η 21χρονη Hayate El Gharmoui, που ανακηρύχθηκε Miss Πικαρδία.


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ