- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζούλιο Ρετζένι: Διεκόπη η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων
Μετά από αυτή τη διακοπή, η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο σημείο μηδέν: θα πρέπει να βρεθούν οι κατηγορούμενοι και να εμφανιστούν στο δικαστήριο
Υπόθεση Τζούλιο Ρετζένι: Διακόπηκε η δίκη των τεσσάρων αιγύπτιων αστυνομικών που κατηγορούνται ερήμην για τη φρικτή δολοφονία 28χρονου Ιταλού στο Κάιρο.
Η δίκη των τεσσάρων Αιγύπτιων αστυνομικών που άρχισε την περασμένη Πέμπτη για τη δολοφονία του 28χρονου Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο, διακόπηκε με τη δικαιολογία ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τις κατηγορίες. Πράγματι, η δίκη ξεκίνησε ερήμην τους εφόσον η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται να τους παραδώσει στην ιταλική δικαιοσύνη – η δικαστίνα Antonella Capri, παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις για την ενοχή των τεσσάρων, υποχώρησε στο αίτημα της υπερπάσπισης και διέκοψε τη διαδικασία.
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Ρετζένι απήχθη από αγνώστους και τρεις μέρες αργότερα το πτώμα του βρέθηκε πεταμένο σε χαντάκι, φρικτά ακρωτηριασμένο, σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στον δρόμο προς την Αλεξάνδρεια. Ο Ρετζένι, που φοιτούσε στο Κέμπριτζ, ερευνούσε την ιστορία και την κατάσταση των συνδικάτων στην Αίγυπτο και απ’ ό,τι φαίνεται βρισκόταν υπό επιτήρηση των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους τέσσερις άνδρες της κρατικής ασφαλείας –τον στρατηγό Ταρέκ Σάμπερ, τους συνταγματάρχες Άσερ Καμάλ και Χισάμ Χέλμι και τον ταγματάρχη Μαγκντί Σερίφ– αρχίζουν από την απαγωγή και φτάνουν στη συνωμοσία με σκοπό τον φόνο με βασανισμό.
Η δίκη, που άρχισε σε ειδική αίθουσα της φυλακής Rebibbia η οποία φιλοξενεί τις δίκες των μαφιόζων, εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου, ιδιαίτερα επειδή η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στηρίζει την οικογένεια Ρετζένι. Ο Ιταλός πρέσβης ανακλήθηκε από το Κάιρο και έχει ξεσπάσει πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των δύο χωρών, με την Αίγυπτο να αρνείται να παραδώσει τους κατηγορουμένους και να απορρίπτει την έκθεση των Ιταλών. Σύμφωνα με την ιταλική εκδοχή, Αιγύπτιοι μυστικοί πράκτορες βασάνισαν επί μέρες τον Ρετζένι με μαχαίρια, φωτιά και ρόπαλα προτού τον σκοτώσουν. Αντιθέτως, η αιγυπτιακή εκδοχή κάνει λόγο για συναλλαγή ναρκωτικών που πήγε στραβά, για ληστεία που πήγε στραβά ή για γκέι έγκλημα πάθους.
Από το 2018, οι Ιταλοί είχαν ταυτοποιήσει πέντε υπόπτους –όλοι τους μέλη των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών– αλλά για τον έναν εξ αυτών τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή. Μετά από αυτή τη διακοπή, η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο σημείο μηδέν: θα πρέπει να βρεθούν οι κατηγορούμενοι και να εμφανιστούν στο δικαστήριο, πράγμα σχεδόν αδύνατο διότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν συγκινήθηκαν καθόλου από την ανάκληση του Ιταλού πρεσβευτή και εξάλλου, εν μέσω αυτής της κρίσης, αγόρασαν δυο ιταλικές φρεγάτες.
Στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι από το 2015 έχουν εξαφανιστεί 2.700 άτομα τα οποία θεωρούνται εχθροί του αιγυπτιακού καθεστώτος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.