Κοσμος

H Google τιμά με doodle τον Yoram Gross - Ποιος ήταν

Γεννήθηκε σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου πριν από 95 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τo doogle της Google για τον Yoram Gross (Γιόραμ Γκρος), τον Πολωνό σκηνοθέτη και παραγωγό κινουμένων σχεδίων
Τo doogle της Google για τον Yoram Gross (Γιόραμ Γκρος), τον Πολωνό σκηνοθέτη και παραγωγό κινουμένων σχεδίων © google

Το doodle της Google για τον Γιόραμ Γκρος (Yoram Gross), τον διάσημο Πολωνό δημιουργό κινουμένων σχεδίων με αφορμή τα 95 χρόνια από τη γέννησή του.

Αφιερωμένο στον Yoram Gross, τον Πολωνό σκηνοθέτη και παραγωγό κινουμένων σχεδίων, είναι αφιερωμένο το doodle της Google. Ο Γιόραμ Γκρος θα είχε γενέθλια, καθώς γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου. Θα γινόταν 95 ετών.

Ο Γιόραμ Γκρος ήρθε στη ζωή από εβραϊκή οικογένεια το 1926 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Ήταν ένας από τους Εβραίους που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την κατάρρευση της πολωνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, το 1950, μετακόμισε στο Ισραήλ όπου η ανεξάρτητη κινηματογραφική δουλειά του κέρδισε αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαιτέρως στην Αυστραλία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μετανάστευσε εκεί με τη σύζυγό του Σάντρα, το 1968. Με την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε, τη Yoram Gross Film Studios, σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Ο Yoram Gross, που τιμά με doodle η Google σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, δημιούργησε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Dot and the Kangaroo»
Ο Yoram Gross, που τιμά με doodle η Google, δημιούργησε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Dot and the Kangaroo» © YouTube

Τα κινούμενα σχέδια του Yoram Gross που αγαπήθηκαν στην Αυστραλία

Ο Yoram Gross έγινε ιδιαίτερα αγαπητός για τη δουλειά του στην Αυστραλία. Η ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων «Dot And The Kangaroo», που κυκλοφόρησε το 1977, σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Οι περιπέτειες του Blinky Bill (Adventures of Blinky Bill), ενός αξιολάτρευτου κοάλα, είναι μια από τις σειρές κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση που αγαπήθηκαν τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Yoram Gross με τον Blinky Bill - Ο Πολωνός σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων τιμάται με doodle από την Google σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Ο Yoram Gross με τον Blinky Bill - Ο Πολωνός σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων τιμάται με doodle από την Google σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 © EPA

Στο έργο του ο Yoram Gross συνδυάζει κινούμενα σχέδια με ζωντανή δράση (live action). Το συγκεκριμένο στυλ έγινε το σήμα κατατεθέν του. Δημιουργίες του Πολωνού σκηνοθέτη και παραγωγού έχουν προβληθεί σε περισσότερες από 70 χώρες. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ υπάρχει ξεχωριστό βραβείο με το όνομά του.

Dot and the Kangaroo - Trailer

Blinky Bill Intro (Season 1)

Ο Yoram Gross πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015, σε ηλικία 88 ετών, και για το σημαντικό του καλλιτεχνικό έργο τον τιμά με doodle σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 η Google.

EPIC (1985)(Yoram Gross)(f.h.e)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ