Κοσμος

Ολλανδία: Η διάδοχος του θρόνου «μπορεί» να παντρευτεί γυναίκα

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός καθότι για τους βασιλικούς γάμους απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oλλανδία: Η διάδοχος του θρόνου δεν χάνει τα βασιλικά δικαιώματά της αν παντρευτεί γυναίκα
Η Βασιλική Οικογένεια της Ολλανδίας- Στο κέντρο η Αμαλία © EPA Pool

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας μπορεί να παντρευτεί ένα πρόσωπο οποιουδήποτε φύλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει τα δικαιώματά της στον θρόνο.

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας μπορεί να παντρευτεί ένα πρόσωπο οποιουδήποτε φύλου επιλέξει η ίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει τα δικαιώματά της στον θρόνο, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η πριγκίπισσα Καταρίνα-Αμαλία, 17 ετών, είναι η διάδοχος του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Ο Ρούτε απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την κυκλοφορία, πρόσφατα, του βιβλίου «Αμαλία, το καθήκον σε καλεί». Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι οι παλαιοί νόμοι φαίνεται να αποκλείουν την πιθανότητα να ανέβει στον θρόνο ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου. Ωστόσο, ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διάδοχος μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου. Η κυβέρνηση επομένως δεν θεωρεί ότι ένας διάδοχος ή ο βασιλιάς οφείλει να παραιτηθεί αν θέλει να παντρευτεί ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου», ανέφερε ο Ρούτε στην γραπτή απάντησή του στο κοινοβούλιο.

Για τους βασιλικούς γάμους απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Ορισμένα μέλη του βασιλικού οίκου στο παρελθόν αποχώρησαν από τη σειρά διαδοχής στον θρόνο, είτε για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια είτε επειδή φαινόταν απίθανο να την λάβουν.

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2003 στο Ιατρικό Κέντρο Μπρόνοβο της Χάγης και έγινε διάδοχος του Ολλανδικού θρόνου, όταν ο πατέρας της, βασιλιάς Γουλιέλμου Αλέξανδρου, ανέβηκε στο θρόνο στις 30 Απριλίου 2013, έπειτα από την παραίτηση της γιαγιάς της βασίλισσας Βεατρίκης. Η γέννηση της ανακοινώθηκε στον Ολλανδικό λαό, με 101 χαιρετισμούς πυροβόλων όπλων σε τέσσερα μέρη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών: στο Ντεν Χέλντερ και στην Χάγη της Ολλανδίας, στο Βίλλεμσταντ στις Ολλανδικές Αντίλλες και στο Οράνιεστατ στην Αρούμπα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.