Κοσμος

Ρίο ντε Τζανέιρο: Παιδόφιλος συνελήφθη με ναζιστικά αντικείμενα

Κοστούμια και εμβλήματα των ναζί αξίας τριών εκατ. ευρώ στο σπίτι του επανέφεραν στο προσκήνιο τη δράση των εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Βραζιλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίο ντε Τζανέιρο
Ρίο ντε Τζανέιρο © Raphael Nogueira / Unsplash

Ρίο ντε Τζανέιρο: Ναζιστικά αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στο σπίτι ατόμου που έχει συλληφθεί για βιασμό 12χρονου αγοριού.

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακάλυψε ναζιστικό «θησαυρό» ενώ έκανε έρευνα σε σπίτι ατόμου που έχει συλληφθεί για βιασμό 12χρονου αγοριού. Πρόκειται τον 58χρονο Aylson Proenca Doyle Linhares, που φέρεται να έχει κακοποιήσει άλλα δύο παιδιά στην πολυκατοικία, στο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο κατηγορούμενος έκανε συλλογή σουβενίρ του Γ' Ράιχ, έχοντας συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.000 αντικείμενα –στολές, μετάλλια, πηλήκια, επιγραφές, σημαίες και προτομές του Χίτλερ– καθώς και μαχαίρια, πιστόλια, τουφέκια και πυροβόλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Correio Braziliense, η αστυνομία ερευνά τις πιθανές σχέσεις του συλληφθέντος με ακροδεξιές οργανώσεις προκειμένου να βρεθεί η πηγή των ναζιστικών αντικειμένων.

Η Βραζιλία είχε ανέκαθεν ισχυρό ναζιστικό κίνημα με επίκεντρο την κοινότητα των Γερμανο-βραζιλιάνων, και ως εκ τούτου πολλοί εγκληματίες πολέμου κατέφυγαν μετά το 1945 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος η κινητικότητά τους αυξήθηκε: το 2003, για παράδειγμα, μια ομάδα νεοναζί skinheads ανάγκασαν δύο πανκ να πηδήξουν από κινούμενο τρένο στο Mogi das Cruzes, στην περιοχή του Σάο Πάολο, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και ο άλλος να χάσει το χέρι του. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ήταν ακόμα συνδικαλιστής, ξεφύτρωσαν οργανώσεις οι οποίες στη συνέχεια δικτυώθηκαν στο ίντερνετ: το σάιτ Valhala88, που απενεργοποιήθηκε το 2007, είχε 200.000 επισκέψεις την ημέρα.

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Adriana Dias, που έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο του νεοναζισμού στη Βραζιλία, η έντονη διαμάχη γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2010, οπότε τέθηκαν για πρώτη φορά ζητήματα όπως η άμβλωση και ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, αναθέρμανε την Ακροδεξιά και τη ριζοσπαστικοποίησε. Υπάρχουν δύο ηλικιακές ομάδες στον νεοναζιστικό χώρο: η μία περιλαμβάνει νέους από 18 έως 25 ετών και η δεύτερη από 35 έως 45 ετών. Υπολογίζεται ότι οι συμπαθούντες αυτών των κινημάτων είναι περισσότεροι στον νότο της χώρας: χρήστες του διαδικτύου που κατεβάζουν πάνω από 100 σελίδες νεοναζιστικών ιστοτόπων θεωρούνται «συμπαθούντες».

Στην περιοχή Rio Grande do Sul, και ιδιαίτερα στα περίχωρα του Πόρτο Αλέγκρε, δραστηριοποιείται μια εξτρεμιστική ουκρανική ομάδα με το γλαφυρό όνομα Misanthropic Division, η οποία σχετίζεται με το Τάγμα Αζόφ, την εθελοντική μονάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη. Η Misanthropic Division προέβη σε στρατολογίες στη Βραζιλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «φιλο-Ρώσους» αντάρτες στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ