Κοσμος

«Το Facebook απειλεί την δημοκρατία των ΗΠΑ»

Η κατάθεσης της πρώην υπαλλήλου στο Κογκρέσο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώην υπάλληλος του Facebook πριν την κατάθεση της στο Κογκρέσο
Η πρώην υπάλληλος του Facebook πριν την κατάθεση της στο Κογκρέσο ©EPA Pool

Η πρώην υπάλληλος του Facebook χαρακτήρισε την πλατφόρμα «απειλή για τη δημοκρατία» κατά τη διάρκεια κατάθεσης στο Κογκρέσο

Μία μέρα μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς της και λίγες ώρες μετά τη λήξη του μπλακ άουτ των πλατφόρμων FacebookΙnstagram, WhatsApp και Messenger, η πρώην υπάλληλος της εταιρείας Frances Haugen καταθέτει στο Κογκρέσο

«Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας», είπε. «Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχουν θέσει τα αστρονομικά κέρδη τους μπροστά στους ανθρώπους», πρόσθεσε στα αρχικά της σχόλια. 

«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από τη Facebοok, διότι μόνο εκείνη μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα», τόνισε η Haugen. 

«Οταν διαπιστώσαμε ότι οι καπνοπαραγωγοί απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Οταν καταλάβαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τις ζώνες ασφαλείας, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο για την Facebook», είπε στους γερουσιαστές.

«Η Facebook έχει γίνει μία εταιρεία 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων παράγοντας κέρδη εις βάρος της δικής μας ασφάλειας, καθώς και της ασφάλειας των παιδιών μας… Ανέλαβα την πρωτοβουλία διότι συνειδητοποίησα μία τρομακτική αλήθεια: σχεδόν κανείς εκτός της Facebook δεν γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό της Facebook. Η διεύθυνση της εταιρείας αποκρύπτει ζωτικές πληροφορίες από το κοινό, από την αμερικανική κυβέρνηση, από τους μετόχους και από τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου».

Στην εναρκτήρια αγόρευσή του σε υποεπιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, πρόεδρος της υποεπιτροπής, δήλωσε ότι το Facebook γνώριζε ότι τα προϊόντά του ήταν εθιστικά, όπως τα τσιγάρα. «Η τεχνολογία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την αποκαλυπτική στιγμή της αλήθειας», είπε.

Ζήτησε από τον Ζάκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον της υποεπιτροπής και από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ερευνήσουν την εταιρεία.

«Τα παιδιά μας είναι τα θύματα. Οι έφηβοι σήμερα κοιτάζονται στον καθρέφτη και αισθάνονται αμφιβολία και ανασφάλεια. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα έπρεπε να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη», δήλωσε ο Μπλούμενταλ, λέγοντας ότι αντ’ αυτού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πήγε για ιστιοπλοΐα.

Η Frances Haugen είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από την Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και το Instagram και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Facebook: Δεν έχει γνώση του θέματος

Σε μια πρώτη απάντηση ο Άντι Στόουν, υπεύθυνος επικοινωνιών του Facebook απάντησε...μέσω twitter αναφέροντας «H Frances Haugen δεν εργάστηκε για στο τμήμα ασφάλειας παιδιών ή το Instagram ή δεν ερεύνησε αυτά τα θέματα και δεν έχει άμεση γνώση του θέματος από τη δουλειά της στο Facebook».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ