- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Το Facebook προτιμά το κέρδος από την ασφάλεια των χρηστών του»
«Τροφοδότησε την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου» λέει η πρώην product manager
Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook αποκάλυψε ότι η εταιρεία δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ούτε για την ασφάλεια των χρηστών.
Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην product manager του Facebook Frances Haugen μίλησε στην εκπομπή 60 Minutes του CBS News για τους τρόπους με τους οποίους o κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης «δηλητηριάζει» την κοινωνία.
Η Haugen εξήγησε στο 60 Minutes πώς ο... γνωστός αλγόριθμος του Facebook επιλέγει περιεχόμενο που είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις. «Οι αντιδράσεις των χρηστών μετατρέπονται από το Facebook σε δολάρια διαφημίσεων», υποστηρίζει η Haugen.
«Η έρευνα του Facebook δείχνει ότι το περιεχόμενο που είναι μισητό, διχάζει, είναι πολωτικό, εμπνέει στον κόσμο θυμό παρά άλλα συναισθήματα», πρόσθεσε. «Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», τόνισε η Haugen. «Και το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα», συνέχισε.
Η Haugen η οποία εργαζόταν στο παρελθόν στην Pinterest και την Google, επιμένει ότι το Facebook είναι χειρότερο από τις υπόλοιπες Big Tech εταιρείες με πολλούς τρόπους. Η Haugen αποκάλυψε την ταυτότητά της γνωστοποιώντας ότι ήταν εκείνη που διέρρευσε μια σειρά από εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας στη Wall Street Journal. Οι αποκαλύψεις της έχουν οδηγήσει την εταιρεία στη βαθύτερη κρίση της μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Σύμφωνα με την εκπομπή 60 Minutes, οι δικηγόροι της Haugen τον περασμένο μήνα υπέβαλαν «τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι καταγγελίες αντιπαραβάλουν του ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου Mark Zuckerberg ότι το Facebook αφαιρεί περιεχόμενο που «κάνει κακό». Ο δικηγόρος της John Tye είπε ότι οι καταγγελίες υποβλήθηκαν στη SEC με βάση το γεγονός ότι ως δημόσια διαπραγματεύσιμη εταιρεία, το Facebook καλείται να μην παραπλανά τους επενδυτές.
«Το Facebook τροφοδότησε την εισβολή στο Καπιτώλιο»
Μεταξύ άλλων, είπε επίσης ότι το Facebook διέλυσε πρόωρα την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρηση, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020, οι οποίες συνέβαλαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο φέτος για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο Καπιτώλιο με την κριτική να αναφέρει ότι επέτρεψε στους δράστες της να πυροδοτήσουν αναταραχές, να διαδώσουν συνωμοτικό περιεχόμενο και να οργανώσουν την εισβολή στο κυβερνητικό κτίριο.
Οι αποκαλύψεις στην Wall Street Journal
Στη σειρά δημοσιευμάτων η WSJ, που βασίζεται εν μέρει στα έγγραφα που συγκέντρωσε καθώς και σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην υπαλλήλους, περιγράφει πώς οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πώς οι αλγόριθμοί του ενισχύουν τη διχόνοια και πώς τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ανοιχτά.
Μάλιστα ένα άρθρο σχετικά με τις επιπτώσεις του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών ήταν το έναυσμα για μια ακρόαση της υποεπιτροπής της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία οι νομοθέτες περιέγραψαν τις αποκαλύψεις ως «βόμβα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Πώς έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη
Τραγωδία στη Βιρτζίνια - Ο Τζάστιν Φέρφαξ πυροβόλησε τη σύζυγό του και έβαλε τέλος στη ζωή του
Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μπέρδεψε εδάφιο της Βίβλου με κινηματογραφική ατάκα του Κουέντιν Ταραντίνο
Σφοδρό τροχαίο του κόστισε τη ζωή
Στο στόχαστρο πόλεις και άμαχοι
«Η Τεχεράνη δεν μπορεί να ελέγξει τα Στενά», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
Σφοδρές μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ
Σφοδρή κριτική του ποντίφικα προς τους ηγέτες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε πολέμους
Ο 27χρονος φέρεται να πυροβόλησε εναντίον οχήματος με τρεις επιβάτες στη Βόρεια Καρολίνα
Ορατός ο κίνδυνος ακυρώσεων πτήσεων το καλοκαίρι
Σαρωτικοί έλεγχοι μετά το λουτρό αίματος - Μπλοκάρονται εκατοντάδες λογαριασμοί στα social media
Ήταν προσκείμενο στο Ιράν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πόσταρε φωτογραφίες από κατεστραμμένα κτίρια
Tο λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο κι έπεσε σε χαράδρα προτού πάρει φωτιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.