Κοσμος

Συνελήφθη τελικά η φυγόδικη υπέργηρη πρώην συνεργάτης των Ναζί

Δικαζόταν χθες για ναζιστικά εγκλήματα, αλλά εξαφανίστηκε από τον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
EΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΖΑΞΕΝΧΑΟΥΖΕΝ ΣΤΟ ΟΡΑΝΙΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
EΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΖΑΞΕΝΧΑΟΥΖΕΝ ΣΤΟ ΟΡΑΝΙΕΝΜΠΟΥΡΓΚ | ΦΩΤΟ: EPA/CLEMENS BILAN

Μια 96χρονη πρώην συνεργάτης των Ναζί εξαφανίστηκε πριν τη δίκη της, από τον οίκο ευγηρίας που διέμενε ωστόσο στη συνέχεια συνελήφθη από τις αρχές

Μια 96χρονη πρώην γραμματέας του διοικητή στρατοπέδου των Ναζί, δεν παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου στη βόρεια Γερμανία, αλλά προτίμησε να εξαφανιστεί από τον οίκο ευγηρίας που διέμενε. Ωστόσο, οι αρχές τη συνέλαβαν λίγες ώρες αργότερα, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν. 

Θα κρινόταν από το δικαστήριο, επειδή κατά την τέλεση των εγκλημάτων που τη βαρύνουν όταν ήταν ανήλικη. Έτσι εγκατέλειψε τον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε, επιβιβάστηκε σε ταξί και μεταφέρθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στα περίχωρα του Αμβούργου, αλλά η αστυνομία έβαλε τέλος στη φυγή της λίγες ώρες αργότερα. 

Η Ίρμγκραντ Φούρχνερ, που ζει σε οίκο ευγηρίας στο Αμβούργο, ήταν την εποχή των γεγονότων 18 με 19 ετών. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στον φόνο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στην Πολωνία, όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, του Πάουλ Βέρνερ Πόπε, από τον Ιούνιο του 1943 ως τον Απρίλιο του 1945. Σε αυτό το στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντανσκ, φονεύθηκαν συστηματικά 65.000 άνθρωποι Εβραίοι κρατούμενοι, μέλη της πολωνικής αντίστασης και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Έπειτα από μια μακρά διαδικασία, η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η ενενηντάχρονη είναι σε θέση να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, παρά την ηλικία της.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ