Κοσμος

Ισλανδία: Η χαρά των γυναικών κράτησε λίγο - «Χάθηκε» η βουλή

Η επανακαταμέτρηση των ψήφων αφαίρεσε τρεις από τις 33 θέσεις που είχαν καταλάβει αρχικά γυναίκες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ
Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ © ΕPA Pool

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Ισλανδία θα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη με πλειοψηφία των γυναικών στο κοινοβούλιο ωστόσο σήμερα τα πράγματα άλλαξαν.

Η Ισλανδία δεν έγινε τελικά η πρώτη χώρα της Ευρώπης με γυναικεία πλειοψηφία στο εθνικό της κοινοβούλιο καθώς από την ανακαταμέτρηση προέκυψε ότι οι άνδρες βουλευτές θα είναι περισσότεροι.

Από τις 63 έδρες, τις 30 κέρδισαν γυναίκες, δηλαδή το 47,6%. Δεύτερη στην Ευρώπη είναι η Σουηδία, με 47%, αλλά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν μπορέσει ακόμα οι γυναίκες να καταλάβουν το 50% των κοινοβουλευτικών εδρών. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν 47% και 46% αντίστοιχα γυναικεία εκπροσώπηση στη βουλή.

Σύμφωνα με το BBC, μόλις σε πέντε χώρες στον κόσμο οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Πρώτη είναι η Ρουάντα με 61,3%, ακολουθούν η Κούβα με 53,4%, η Νικαράγουα με 50,6%, Μεξικό και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 50%. 

Παρόλα αυτά, η Ισλανδία, ένα νησί του Βορείου Ατλαντικού με πληθυσμό 371.000 κατοίκους, κατετάγη ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον κόσμο για δωδέκατη συναπτή χρονιά, σύμφωνα με μία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μια πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας.

Μετεκλογικές ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι η κυβερνητική συμμαχία δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία, αλλά μια άνοδος της υποστήριξης στο κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε πέντε περισσότερες έδρες σε σχέση με το 2017, αύξησε τον συνολικό αριθμό των εδρών της συμμαχίας σε 37, σύμφωνα με το RUV.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον είπε ότι δεν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο κόμμα, αλλά θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο με 16 έδρες--καμία αλλαγή από τις τελευταίες εκλογές.

Ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον δήλωσε αισιόδοξος ότι τα τρία κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό και είπε ότι δεν θα ζητήσει να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, μετέδωσε το RUV.

Το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα έλαβε οκτώ έδρες, από 11 που είχε λάβει το 2017, παρότι δύο βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ