Κοσμος

Γερμανικές εκλογές: Τι δείχνουν exit poll και πρώτα αποτελέσματα

Βραχεία κεφαλή για το SPD και ισοπαλία με το CDU σε δυο από τις μετρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα εκλογικό κέντρο των Σοσιαλδημοκρατών
Ένα εκλογικό κέντρο των Σοσιαλδημοκρατών ©Getty Images

Το «θρίλερ» των γερμανικών εκλογών επιβεβαιώνουν τα exit poll, σύμφωνα με το οποίο η Χριστιανική Ένωση και το SPD βρίσκονται πολύ κοντά.

Οι κάλπες έκλεισαν πριν από λίγο στη Γερμανία και τα exit poll προμηνύουν μια βραδιά για «γερά νεύρα». To ARD το οποίο μετέδωσε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων δίνει οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%. Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Το ARD στην τελευταία του ανακοίνωση δίνει 200 έδρες στους Σοσιαλδημοκράτες και 198 στους Χριστιανοδημοκράτες. 113 έδρες λαμβάνουν οι Πράσινοι και 92 οι Φιλελεύθεροι. 

 

Στις αναθεωρημένες τους προβλέψεις οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν προβάδισμα 1,1% και 0,2% αντίστοιχα στους Σοσιαλδημοκράτες. 

Tι έδειξαν τα exit poll

Το πρώτο poll δείχνει ισοπαλία Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, SPD και CDU/CSU εμφανίζονται να λαμβάνουν από 25%. Πέρα από αυτό, οι Πράσινοι βρίσκονται στο 15% ενώ το FPD 11% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι και οι δύο στο 11%. 

 

 

Λίγο αργότερα, εξάλλου, το ZDF αναθεώρησε την πρόβλεψή του, φέρνοντας το SPD στο 25,8% και τον συνασπισμό CDU/CSU στο 24,2%, με τους Πράσινους στο 14,7%, τους Φιλελεύθερους στο 11,8% και την Εναλλακτική για τη Γερμανία στο 10,1%. 

 

Η ανακοίνωση του εν λόγω poll έφερε πανηγύρια στους Σοσιαλδημοκράτες. 

 

 

Προτιμούν τον Σολτς για Καγκελάριο

Οι δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα έδειξαν ότι ο Ολαφ Σολτς του SPD υπερισχύει ξεκάθαρα στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί καλύτερα τη χώρα σε περίοδο κρίσης. Το 60% προτιμούν τον υποψήφιο του SPD έναντι 25% του Αρμιν Λάσετ του CDU και 18% της Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων. Στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν απευθείας, αν υπήρχε η δυνατότητα, ο Σολτς προηγείται και πάλι με 48% έναντι 24% του Λασέτ.

 

 

 

 

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ, ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, η «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων έδωσαν τη μάχη να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους, που ήταν περισσότεροι σε σύγκριση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι οριακό, και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.

Έτερο «θρίλερ» της εκλογικής βραδιάς θα είναι αν η Αριστερά (Die Linke) καταφέρει να περάσει το 5% σε εθνικό επίπεδο για την είσοδό της στην Μπούντεσταγκ. 

Ωστόσο, το υψηλότερο αναμενόμενο μερίδιο των επιστολικών ψήφων θα μπορούσε να αυξήσει το σφάλμα πρόβλεψης, καθώς τα exit polls αντικατοπτρίζουν μόνο τη δια ζώσης ψηφοφορία συμπεριφορά.

Ο «γύρος των ελεφάντων

Aργότερα αναμένεται οι υποψήφιοι των κομμάτων, που εισέρχονται στη γερμανική Βουλή (Bundestag) να συμμετάσχουν σε τηλεοπτική συζήτηση (που μεταδίδεται από το ARD και το ZDF) και η οποία αποκαλείται «γύρος ελεφάντων». Ο Elefantenrunde (κυριολεκτικά «γύρος ελεφάντων»), είναι ένα ζωντανό τηλεοπτικό ντιμπέιτ στο οποίο όλοι οι υποψήφιοι προσπαθούν να ωθήσουν την ερμηνεία τους για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί μετά τη νύχτα των εκλογών - Τα σενάρια 

Η εκλογική βραδιά είναι απίθανο να δώσει έναν σαφή νικηφόρο συνασπισμό και ο δρόμος για μια νέα κυβέρνηση θα είναι μακρύς. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για πιθανές κυβερνητικές επιλογές (το λεγόμενο «Sondierungsgespräche»).
Η Goldman Sachs αναμένει οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικας (CDU, Πράσινοι , FDP) ή Φαναριού (SPD, Πράσινοι, FDP) να εκτυλιχθούν παράλληλα. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, ούτε αυτό της σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών, Κόμματος της Αριστεράς και των Πράσινων, της συνεργασίας στα χρώματα της Γερμανίας ή της Κένυας, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούσαν πριν κλείσουν οι κάλπες στην παρακάτω εξίσωση: αν πρώτο κόμμα είναι απόψε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα δημιουργηθεί πιθανότατα το λεγόμενο «Φανάρι» και αν επικρατήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) τότε η πλάστιγγα γέρνει προς την «Τζαμάικα».Στις προηγούμενες εκλογές, αυτό το στάδιο διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες.
Μόλις εμφανιστεί μια κορυφαία επιλογή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεπάγεται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων. 

Πίεση

Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στη θέση της στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023. Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ