Κοσμος

ΕΕ-AstraZeneca: Συμφωνία για τα υπόλοιπα 200 εκατ. εμβόλια

Πώς θα γίνεται η παράδοση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εμβόλιο της AstraZeneca
Το εμβόλιο της AstraZeneca © EPA

Σε συμφωνία για την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατ. δόσεων εμβολίου κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η AstraZeneca.

AstraZeneca και Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε συμφωνία για την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η παράδοση θα γίνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τους όρους της Προκαταρκτικής Συμφωνίας Αγοράς που οριστικοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου 2020. Τα κράτη-μέλη πλέον θα λαμβάνουν τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης θα ισχύουν περιορισμένες εκπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτού του διακανονισμού προβλέπεται η σταθερή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει, εκτός από τα περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου) και οι υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και με αφορμή τον διακανονισμό, «ενώ αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών-μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ