Κοσμος

Αφγανιστάν: Αεροσκάφος της Ιταλίας δέχτηκε πυρά στην Καμπούλ

Δέχτηκε την επίθεση λίγο μετά την απογείωσή του - Τι αναφέρουν ιταλικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος της Ιταλίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ιταλικό αεροπλάνο δέχτηκε πυρά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος της Ιταλίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ιταλικό αεροπλάνο δέχτηκε πυρά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν © EPA

Ένοπλοι στο Αφγανιστάν άνοιξαν πυρ την ώρα που στρατιωτικό αεροσκάφος της Ιταλίας είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος της Ιταλίας δέχτηκε πυρά στο Αφγανιστάν, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Αυτό αναφέρει πηγή από το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας για το «σοβαρό», όπως χαρακτηρίζεται, περιστατικό στην Καμπούλ και ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές. Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στη συγκεκριμένη πτήση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την Καμπούλ, δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχτηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν, πάντως, ότι τα πυρά δεν είχαν προφανή στόχο το μεταγωγικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά το να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ο Καναδάς σταματά τις πτήσεις από το Αφγανιστάν - Δεν απομακρύνει άλλους πολίτες από την Καμπούλ

Εν τω μεταξύ, οι καναδικές δυνάμεις στην Καμπούλ τερμάτισαν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν Καναδούς και Αφγανούς νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο ασκών χρέη επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Γουέιν Άιρ.

«Μείναμε στο Αφγανιστάν όσο περισσότερο μπορούσαμε... μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε μείνει περισσότερο και να τους είχαμε σώσει όλους» ανέφερε ο Άιρ σε συνέντευξη Τύπου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και πρόσθεσε πως ο Καναδάς απομάκρυνε περίπου 3.700 Καναδούς και Αφγανούς πολίτες.

Ιταλοί στρατιώτες και Αφγανοί πολίτες στο αεροδρόμιο Fiumicino, κοντά στη Ρώμη, μετά την προσγείωση - Η Ιταλία έστησε αερογέφυρα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για τον απεγκλωβισμό τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Ιταλοί στρατιώτες και Αφγανοί πολίτες στο αεροδρόμιο Fiumicino, κοντά στη Ρώμη, μετά την προσγείωση - Η Ιταλία έχει στήσει αερογέφυρα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για τον απεγκλωβισμό από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν © EPA/ITALIAN DEF

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το αν τελικά οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος εμποδίζει την επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ - Τι είπε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δυσκολεύει όλο και περισσότερο τις προσπάθειες απομάκρυνσης εκεί, δήλωσε σήμερα από τη μεριά της η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Υπάρχει οδηγία «κατά τη διάρκεια της νύχτας στους ανθρώπους στην Καμπούλ να μην έρχονται πλέον στο αεροδρόμιο μόνοι τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να φθάσουν στο αεροδρόμιο άνθρωποι για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο γερμανικός στρατός έχει μεταφέρει με αερογέφυρα τουλάχιστον 5.200 ανθρώπους από την Καμπούλ μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων 4.200 Αφγανών και 505 Γερμανών, δήλωσε από τη μεριά του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να θέσει τέλος σήμερα στις πτήσεις απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας της ευρωπαϊκής χώρας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ