Κοσμος

Shamsia Hassani: Η μοναδική street artist του Αφγανιστάν

Μια γυναίκα ζωγραφίζει για τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H γυναίκα που πολεμάει τους Ταλιμπάν με γκράφιτι
Η Shamsia Hassani

Η street artist Shamsia Hassani αποτυπώνει μέσα από τα γκράφιτι της μια διαφορετική εικόνα των γυναικών στους τοίχους του Αφγανιστάν στην εποχή των Ταλιμπάν.

Shamsia Hassani είναι το όνομα της πρώτης γυναίκας graffiti artist του Αφγανιστάν. Μέσα από τα έργα της, επιδιώκει να επουλώσει τα τραύματα και τις αρνητικές αναμνήσεις που έχει αφήσει ο πόλεμος πάνω στα κτίρια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η Σάμσια έχει πει: «είμαι από το Αφγανιστάν, μια χώρα που φημίζεται για τον πόλεμο. Ας αλλάξουμε θέμα, ας φέρουμε ειρήνη με την τέχνη».

Στα έργα της, η Σάμσια απεικονίζει τις Αφγανές γυναίκες σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Μια κοινωνία που οι γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Μια κοινωνία που δοκιμάζεται ξανά με την επάνοδο των Ταλιμπαν, με όσα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν οι γυναίκες τα τελευταία είκοσι χρόνια, να καταρρέουν. 

Έργο της Σάμσια Χασανί.
Shamsia Hassani/ Facebook

Υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες απαγορεύεται να εκπαιδεύονται, να εργάζονται, να περπατούν μόνες τους στο δρόμο, να λαμβάνουν μέρος σε έθιμα της χώρας, και γενικότερα, τα δικαιώματα καταλύονται και οι συνθήκες διαβίωσης των γυναικών του Αφγανιστάν γίνονται απάνθρωπες.

Η Σάμσια δίνει στις γυναίκες ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που θέλουν να επιβάλλουν οι Ταλιμπάν. Το πρόσωπο που απεικονίζεται στα έργα της είναι μια περήφανη γυναίκα, δυναμική, ισχυρή, γεμάτη φιλοδοξίες, που μάχεται για να πετύχει τους στόχους της. Την τελευταία δεκαετία, τα έργα της έχουν φέρει ένα μεγάλο κύμα εκτίμησης σε όλες τις γυναίκες της χώρας. 

«Η τέχνη αλλάζει το μυαλό των ανθρώπων και οι άνθρωποι τον κόσμο» είναι το σύνθημα της. 

 

Η καλλιτέχνης, που αγωνίζεται για τη σημασία του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία των πολιτών, για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, αλλά και για τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ελεύθερης έκφρασης της δημιουργικότητας, είναι επίσης καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καμπούλ.

Έργο της Σάμσια Χασανί σε τοίχο του Αφγανιστάν.
Shamsia Hassani/ Facebook

Το φονταμενταλιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν θέτει ξανά σε κίνδυνο όλες τις γυναίκες του Αφγανιστάν, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για γυναίκες όπως η Σάμσια, που μέσα από το έργο της αποτελεί επιρρόη και πρότυπο για τις Αφγανές γυναίκες. 

Μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η Σάμσια έκανε μια ανάρτηση στα κοινωνικά της δίκτυα, ανεβάζοντας τη φωτογραφία ενός έργου της που απεικονίζει μια γυναίκα, χωρίς στόμα, με χρωματιστά ρούχα και δάκρυα στα μάτια, να προσφέρει μια μαύρη γλάστρα με μια πικραλίδα - το χαρακτηριστικό λουλούδι που εντοπίζεται και σε άλλα της έργα- σε έναν Ταλιμπάν. 

 

 

Η Σάμσια Χασάνι δίπλα από έργο της σε τοίχο του Αφγανιστάν.
Shamsia Hassani/ Facebook

Η Σάμσια Χασανί κάνει γκράφιτι σε έναν τοίχο της Καμπούλ.
Shamsia Hassani/ Facebook

Η Σάμσια Χασανί δίπλα από ένα έργο της.
Shamsia Hassani/ Facebook

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.