Κοσμος

Κάτοικος Καμπούλ: Όλοι είναι κλεισμένοι σπίτια τους - Φοβούνται

Η μαρτυρία ενός Αφγανού λίγο μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολία Ταλιμπάν στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021 © EPA / STRINGER
Περιπολία Ταλιμπάν στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021 © EPA / STRINGER

«Δεν νομίζω πως οι Ταλιμπάν θα πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους ότι δεν θα βλάψουν κανέναν» αναφέρει κάτοικος της Καμπούλ στην εφημερίδα Guardian.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Αφγανού κατοίκου της Καμπούλ, λίγο μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπως την κατέγραψε η εφημερίδα Guardian:

«Οι άνθρωποι φοβούνται. Φοβούνται ιδιαίτερα για τις οικογένειές τους, τις γυναίκες τους και τις κόρες τους. Μερικοί κάτοικοι στην Καμπούλ που συνδέονται με τους Ταλιμπάν είναι ευχαριστημένοι. Αλλά η πλειοψηφία φοβάται πραγματικά» αναφέρει κάτοικος της Καμπούλ στην εφημερίδα Guardian.

«Σήμερα το πρωί ήμουν έξω στην πόλη. Είδα γυναίκες να κλαίνε στην άκρη του δρόμου. Ο κόσμος έτρεχε και όλοι προσπαθούσαν να βρουν ένα όχημα για να φτάσουν σπίτι. Δεν υπήρχαν ταξί. Πριν, μια βόλτα θα κόστιζε 2 δολάρια. Τώρα οι τιμές έχουν ανέβει πέντε φορές και τα ταξί δεν παίρνουν κανέναν».

«Άκουσα πυροβολισμούς πριν από λίγες ώρες. Τώρα η πόλη είναι αρκετά ήσυχη. Όλοι είναι κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους, ενώ τα καταστήματα και οι τράπεζες είναι ως επί το πλείστον κλειστά. Μαθητές έπρεπε να δώσουν εξετάσεις σήμερα αλλά αναβλήθηκαν». 

«Οι Ταλιμπάν έφτασαν σήμερα το πρωί στα περίχωρα της Καμπούλ. Μερικοί είναι ήδη μέσα, μιλάνε με τον κόσμο, χωρίς όπλα προς το παρόν. Λέγεται ότι κατέλαβαν τη φυλακή Pul-e-Charkhi [η μεγαλύτερη στο Αφγανιστάν] και απελευθέρωσαν όλους τους κρατούμενους έξω. Η σημαία των Ταλιμπάν κυματίζει σε ορισμένες περιοχές της Καμπούλ,  συμπεριλαμβανομένου του κήπου Μπαμπούρ, μιας ιστορικής περιοχής όπου είναι θαμμένος ο αυτοκράτορας Μογκάλ Μπαμπούρ».

Ταλιμπάν περιπολούν την επαρχία Nangarhar - Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021 © EPA / STRINGER
Ταλιμπάν περιπολούν την επαρχία Nangarhar - Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021 © EPA / STRINGER

Αφγανιστάν: Οι ταλιμπάν είπαν στην αστυνομία να παραδώσει τα όπλα της

«Στην περιοχή επτά μαχητές έχουν περικυκλώσει το αστυνομικό τμήμα, άκουσα. Είπαν στην αστυνομία να παραδώσει τα όπλα της. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Ταλιμπάν θα πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους ότι δεν θα βλάψουν κανέναν. Ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα αρχίσουν να ψάχνουν για προδότες, δηλαδή όποιον υπηρέτησε με τον αφγανικό στρατό ή συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς».

«Θα επιτεθούν επίσης στα σπίτια των πλούσιων επιχειρηματιών στην Καμπούλ, ρωτώντας τους πώς έβγαλαν τα χρήματά τους και μπόρεσαν να χτίσουν τριώροφες ή πενταόροφες πολυκατοικίες. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση για τους απλούς Αφγανούς είναι τρομερή. Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ακριβύνει». 

«Είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Δεν έχω χρήματα και τέσσερα παιδιά - τρία αγόρια  3, 5 και 14 ετών αντίστοιχα και μια κόρη 12 ετών. Δεν έχω χρήματα για να ξεφύγω, τα σύνορα έχουν κλείσει και οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει το Μαζάρ-Σαρίφ και το Τζαλαλαμπάντ».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ