Κοσμος

Φωτιές: Έρευνα συνδέει τα αυξημένα κρούσματα Covid με τον καπνό

«Πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικροβιολογικό εργαστήρι © UNSPLASH
Μικροβιολογικό εργαστήρι © UNSPLASH

Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν περισσότερες από 90 κομητείες στη Δύση που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε στο ότι η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ρύπανσης από σωματίδια καπνού προερχόμενα από πυρκαγιές, μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού καθώς και περισσότερους θανάτους ασθενών με Covid-19

Σε ορισμένες κομητείες στην Καλιφόρνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον όπου σημειώθηκαν μεγάλες φωτιές πέρυσι, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 20% των περιπτώσεων COVID-19 συνδέονται με αυξημένα επίπεδα καπνού από πυρκαγιές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό θανάτων μπορεί να σχετίζεται με τον καπνό πυρκαγιάς σε ορισμένες κομητείες.

Φωτιές & Κορωνοϊός: Ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός

«Σαφώς, βλέπουμε ότι, γενικά, πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό», δήλωσε η Francesca Dominici, καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Χάρβαρντ και μία από τις συγγραφείς της μελέτης, για την αλληλεπίδραση μεταξύ καπνού και covid-19. «Είναι πραγματικά τρομακτικό, καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο».

Για τους ανθρώπους που ζουν σε μέρη της αμερικανικής Δύσης, η πανδημία ήταν μόνο μία από τις καταστροφές που αντιμετώπισαν πέρυσι.

Το 2020, η Καλιφόρνια γνώρισε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της πολιτείας. Ο καπνός από αυτές και δεκάδες άλλες πυρκαγιές σκέπασε τις δυτικές πολιτείες πέρυσι, ενώ ο καπνός έπνιξε το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τα συμπτώματα του covid-19

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του covid-19 και να επιταχύνει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αν και εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των σωματιδίων από τις φωτιές και του ιού.

Στην ιστοσελίδα του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο καπνός από πυρκαγιές μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και «να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε πνευμονικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Έρευνας της Ερήμου στη Νεβάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι το ποσοστό θετικότητας του κορωνοϊού στην κομητεία Washoe, αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού καπνού από πυρκαγιές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ