Κοσμος

Εver Given: Έπιασε για πρώτη φορά λιμάνι μετά από 129 μέρες

Είχε αποκλείσει τη διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλοίο Ever Green που είχε προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ © Φωτογραφία Αρχείου
Το πλοίο Ever Green που είχε προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ © Φωτογραφία Αρχείου

Το Ever Given έπιασε επιτέλους λιμάνι μετά την περιπέτειά του στη διώρυγα του Σουέζ, μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε κολλήσει στη διώρυγα του Σουέζ κοντά στην Αίγυπτο τον Μάρτιο, ενώ ακολούθησαν πολύμηνες αντιπαραθέσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνησης για το ύψος της καταβολής της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Το Ever Given που κατέπλευσε επιτέλους στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία την Πέμπτη, έπεσε στην αμμώδη όχθη του καναλιού περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια της νότιας εισόδου με αποτέλεσμα να αποκλείσει τη δίοδό της και από τις δύο πλευρές για μια εβδομάδα.

Έπειτα από τεράστιες προσπάθειες, το πλοίο με με δυνατότητα μεταφοράς έως και 18.000 εμπορευματοκιβώτια και μήκος 400 μέτρα, απελευθερώθηκε έξι μέρες αργότερα επιτρέποντας στα εκατοντάδες πλοία που περίμεναν να περάσουν από τη διώρυγα. 

Για την αποκατάσταση του προβλήματος εργάστηκαν πλήθος εξειδικευμένων συνεργείων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργήσει συμφόρηση και στις δύο πλευρές του καναλιού με πλοία τα οποία ανέμεναν να διαπλεύσουν τη διώρυγα. 

Ever Given komt aan in Rotterdam

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ever Given ξεπέρασε και την μεγάλη διαμάχη που ξέσπασε με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ζητούσε περίπου 900 εκατ. δολαρίων αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, η εταιρεία ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd's List εκτίμησε ότι ο αποκλεισμός της διώρυγας του Σουέζ απέτρεψε τη διέλευση φορτίου αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης .

Το Ever Given κατέπλευσε τελικά στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Amazonehaven νωρίς το πρωί της Πέμπτης με περίπου 18.300 εμπορευματοκιβώτια στο πλοίο.

«Ήταν μεγάλη ανακούφιση και μια ξεχωριστή στιγμή», δήλωσε ο Hans Nagtegaal, διευθυντής εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ