Κοσμος

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και σε ανοιχτό χώρο

Αποστάσεις και μάσκες συνιστούν οι ειδικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους μετρήθηκε μεγάλο ιικό φορτίο της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τους ειδικούς © EUROKINISSI
Ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους μετρήθηκε μεγάλο ιικό φορτίο της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τους ειδικούς © EUROKINISSI

Ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους μετρήθηκε μεγάλο ιικό φορτίο της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το καλοκαίρι ήρθε και οι συναντήσεις σε ανοιχτούς χώρους είναι πλέον καθημερινότητα. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι τέτοιες που συχνά οι αποστάσεις ή η μάσκα ξεχνιούνται. «Αυτό αρκεί για να πάρει ο νέος ιός την εκδίκησή του» σχολιάζει δημοσίευμα της Deutsche Welle, και πιο συγκεκριμένα η νέα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δεν έχει ισχυρή μεταδοτικότητα όχι μόνο σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπως αναφέρουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο. «Η Δέλτα γενικά είναι πιο μεταδοτική, κι αυτό ισχύει ακόμη και στον καθαρό αέρα» εφιστά την προσοχή ο Ραλφ Μπαρτενσλέγκερ, πρόεδρος της Επιδημιολογικής Εταιρείας, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων. 

«Βέβαια η μετάδοση σε ανοιχτούς χώρους ίσχυε και παλαιότερα, αλλά με την συγκεκριμένη μετάλλαξη αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί» εξηγεί ο ειδήμων από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. «Σε σχέση με την μετάλλαξη Άλφα (Β.1.1.7) ο κίνδυνος μετάδοσης πενταπλασιάζεται. Όσο περισσότερους ιούς ανιχνεύονται σε έναν άνθρωπο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσής τους, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».

Άδειο καφέ με τραπέζια στο δρόμο © PIXABAY
Άδειο καφέ με τραπέζια στο δρόμο © PIXABAY

Αποστάσεις και μάσκες συνιστούν οι ειδικοί

Η μεταδοτικα του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού σε εξωτερικούς χώρους, εξαρτάται από το πόσο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. «Είναι αδύνατον να προσδιορίσει κανείς γενικά την ταχύτητα. Μπορεί να είναι μέσα σε ένα λεπτό, αλλά και μια ώρα» υποστηρίζει ο Μπαρτενσλέγκερ. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα μέσα Ιουλίου, σε ένα διήμερο μουσικό φεστιβάλ στην Ουτρέχτη, μολύνθηκαν τουλάχιστον 1000 επισκέπτες από τους 20.000 που το παρακολουθήσαν κάτι που δημιούργησε έκπληξη στους διοργανωτές. 

Επιπλέον, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε φεστιβάλ πολλοί μοιράζονται συγκεκριμένους χώρους, όπως διαδρόμους, τουαλέτες. «Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι πολλές από τις μολύνσεις που σχετίζονται με ανοιχτές διοργανώσεις, όπως τα φεστιβάλ, μπορεί να προκαλούνται στους συγκεκριμένους χώρους. Σε μαζικές μολύνσεις τίθεται πάντα το ερώτημα, εάν οι άνθρωποι κράτησαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκα». 

Κάτι άλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του ιού, είναι αν κάποιος τραγουδά δυνατά επειδή με τα αερολύματα φεύγουν και περισσότεροι ιοί. 

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Έρικ Φάιγκτ-Ντινγκ, μάλιστα, μιλά για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις στην Ινδία, που γίνονται συνήθως σε εξωτερικό χώρο. Μάλιστα, προειδοποιεί εεδώ και καιρό ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και σε φευγαλέες συναντήσεις.

 Σημαντική έρευνα στην Κίνα για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Η μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους γίνεται  σπανίως και εφόσον κρατούνται οι αποστάσεις ακόμα σπανιότερα. Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο συνιστά πάντως απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρου και αποφυγή μεγάλων εκδηλώσεων ακόμη κι αν γίνονται σε εξωτερικό χώρο» επιμένει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη σειρά του, παρέπεμψε πρόσφατα σε έρευνα στην Κίνα, η οποία επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

«Το μοριακό τεστ που έγινε σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε καραντίνα μετά από επαφή με θετικό κρούσμα, φορέα Δέλτα, εμφανίστηκε θετικό σε λιγότερο από 6 ημέρες από ό,τι σε προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Εκτός αυτού, το ιικό φορτίο σε ένα θετικό κρούσμα είναι 1200 μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό συνηγορεί στο ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται γρηγορότερα και σε πρώιμα στάδια είναι ακόμη πιο μεταδοτική, είναι η θέση του WHO» αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της. 

Πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ