Κοσμος

Η ActionAid σταματά τη δράση της στην Αφρική

Αυτό, μόνο όταν η ζωή γίνει βιώσιμη σε όλες τις κοινότητες

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kάτοικοι της Αντάμα στην Αιθιοπία ActionAid
© ActionAid

Οι κάτοικοι της Αντάμα δεν χρειάζονται πλέον τη στήριξη της ActionAid κι έτσι μετά από χρόνια παρουσίας αποχώρησε από την περιοχή με γιορτές και χαρές.

Μια Παρασκευή απόγευμα, κάπου στην Αντάμα -στο κέντρο της Αιθιοπίας- το κλείσιμο μιας κοινότητας της ActionAid είναι γεγονός. Ένα γεγονός που οι ντόπιοι υποδέχονται με χαμόγελο και δάκρυα χαράς. Μετά από χρόνια διαρκούς και επίπονης προσπάθειας, η κοινότητα είχε αποκτήσει τους μηχανισμούς και το δυναμικό για να φροντίσει για την ευημερία των κατοίκων, ακόμα και των πιο ευάλωτων. Πιο απλά, η κατάσταση έχει βελτιωθεί τόσο, που η παρουσία της ActionAid είναι πια περιττή.

Είναι η σκηνή αυτή αληθινή; Κι όμως, είναι. Οι κάτοικοι της Αντάμα δεν χρειάζονται πλέον τη στήριξη της ActionAid κι έτσι μετά από χρόνια παρουσίας αποχώρησε από την περιοχή με γιορτές και χαρές. Όμως, η παρουσία της οργάνωσης στην Αιθιοπία συνεχίζεται. Γιατί τόσο στη Αιθιοπία, όσο και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, χιλιάδες κοινότητες παλεύουν καθημερινά για το αυτονόητο: πρόσβαση σε καθαρό νερό, εκπαίδευση, κοινωνική δικαιοσύνη, και πολλά ακόμα δικαιώματα που συνθέτουν τη βάση της κοινοτικής ανθεκτικότητας.

Η έννοια της ανθεκτικότητας -δανεισμένη από τις φυσικές επιστήμες- σχετίζεται με τη δυνατότητα ενός ατόμου ή μιας ομάδας να αντεπεξέρχεται με επιτυχία σε ένα σύνολο μόνιμων ή έκτακτων δυσχερειών -και όχι απλά να τις ξεπερνά, αλλά να βελτιώνει και το επίπεδο ζωής μετά από αυτές. Το πόσο ευάλωτο είναι ο καθένας ή η καθεμιά σε μια τέτοια συγκυρία, σχετίζεται φυσικά με την πρότερη συνολική κατάστασή του και το επίπεδο διαβίωσης. Για μια κοινότητα, πιο συγκεκριμένα, αυτό αντανακλάται σε κάθε παράμετρο της ζωής σε αυτή: τη διατροφή των παιδιών, τη θέση της γυναίκας, τη συμπεριφορά απέναντι σε ευάλωτες ομάδες, το δικαίωμα στην εργασία. 

Ωστόσο, υπάρχουν κοινότητες που βρίσκονται στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική που έχουν εξαιρετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ούτε σε υπηρεσίες υγείας, με λίγα λόγια ζουν για την επιβίωση και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε δυσχέρεια ή κρίση. Γι’ αυτό και η ActionAid συνεχίζει τη δουλειά της και λειτουργεί στον πυρήνα των προβλημάτων, αντιμετωπίζοντάς τα με εργαλεία τη γνώση, τη διάθεση των ανθρώπων της και τη στήριξη των φίλων της. Καθημερινή απόδειξη, η δράση της σε 5.000 κοινότητες σε 45 χώρες στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και η ενίσχυση της κοινοτικής ανθεκτικότητας και της ευημερίας. Μόνο έτσι, σενάρια όπως αυτό της εισαγωγής μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να μην μένουν στα χαρτιά.

Μπες τώρα στο realchange.actionaid.gr κι ενημερώσου για τις δράσεις της ActionAid για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όπου υπάρχει ανάγκη. Πραγματική δράση, για πραγματική αλλαγή!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ