Κοσμος

Euro 2020: «Ολέθριο θέαμα οι φίλαθλοι χωρίς μάσκες»

Τι υποστηρίζει επιδημιολόγος του ΠΟΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φίλαθλος της Ιταλίας πανηγυρίζει μετά τη νίκη στο Euro 2020
Φίλαθλος της Ιταλίας πανηγυρίζει μετά τη νίκη στο Euro 2020 © EPA / WALTER BIERI

Euro 2020: Επιδημιολόγος του ΠΟΥ χαρακτηρίζει ολέθριο το θέαμα των φιλάθλων της Βρετανίας που δεν φορούσαν μάσκα.

Την ανησυχία της για την εξάπλωση του κορωνοϊού μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν στον τελικό του Euro 2020 εξέφρασε επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πλήθη φιλάθλων χωρίς μάσκες τραγουδούσαν και χόρευαν στο Λονδίνο, πριν την ήττα από την Ιταλία.  

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα κορωνοϊού εξαιτίας του περισσότερο μεταδοτικού στελέχους παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά εμβολιασμού. Πάντως, σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σχεδιάζει να καταργήσει τους περισσότερους από τους εναπομείναντες περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις 19 Ιουλίου. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. 

Σε δηλώσεις της η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του οργανισμού για τον κορωνοϊό, χαρακτήρισε «ολέθριο» το θέαμα των 60.000 και πλέον θεατών στον αγώνα Ιταλίας-Αγγλίας. «Υποτίθεται ότι πρέπει να χαίρομαι να βλέπω τη μετάδοση να γίνεται μπροστά στα μάτια μου;», έγραψε σε ανάρτησή της στις τελευταίες φάσεις του αγώνα και πρόσθεσε: «Η πανδημία της #COVID19 δεν κάνει διάλειμμα σήμερα…Το παραλλαγμένο στέλεχος #DeltaVariant του #SARSCoV2 θα εκμεταλλεύεται τους ανεμβολίαστους, σε συναθροίσεις, χωρίς μάσκες, με κραυγές/φωνές/τραγούδια. Ολέθριο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υπεραμύνθηκε αυτό τον μήνα της απόφασης να επιτρέψει πάνω από 60.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τον τελικό, λέγοντας ότι διεξάγεται «με προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο με τεστ για όλους όσους πάνε εκεί». Δήλωσε ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργήσει ένα «αξιόλογο τείχος ανοσίας».

Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πάνω από 2,6 εκατ. νέα κρούσματα, με την Ευρώπη να καταγράφει σημαντική αύξηση 30%, ανέφερε ο ΠΟΥ στην τελευταία του επιδημιολογική ενημέρωση. Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, κάλεσε επίσης τις χώρες την περασμένη εβδομάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην άρση των περιορισμών της COVID-19 προκειμένου να «μην χάσουν τα κέρδη που αποκόμισαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ