- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στοιχειωμένο χωριό πωλείται 125.000 λίρες και όποιος το αγοράσει θα πάρει μαζί και το τοπικό φάντασμα, την Κυρία του Lawers.
Ένα χωριό κοντά στη λίμνη Tay, στην περιοχή Perthshire, σε απόσταση 130 χλμ. από τη Γλασκόβη, πωλείται έναντι 125.000 λιρών (146.000 ευρώ). Πρόκειται για έκταση 13 τετ. χλμ. που ερήμωσε από το 1926: οι κάτοικοί του μετακόμισαν στο γειτονικό Περθ και στο Κίνρος.
Εκτός του ότι βρίσκεται στην όχθη της λίμνης όπου βρίθουν οι πέστροφες, περιβάλλεται από αρχαίο δάσος και διαθέτει κτίσματα του 17ου αιώνα που του προσδίδουν ρομαντισμό και μυστήριο. Όποιος το αγοράσει θα πάρει μαζί και το τοπικό φάντασμα, την Κυρία του Lawers, που υποτίθεται ότι στοιχειώνει το χωριό: σύμφωνα με τον θρύλο, το φάντασμα είχε προφητέψει τον ερχομό του σιδηροδρόμου και του ατμόπλοιου στη λίμνη, καθώς και την καταστροφή της τοπικής εκκλησίας από την πτώση ενός δένδρου.
Το εγκαταλελειμμένο χωριό ήρθε στην επικαιρότητα από τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Mark Bridgeman "The Lost Village of Lawers" όπου ο συγγραφέας αφηγούνταν χίλια χρόνια ιστορίας και αινιγμάτων. Απομεινάρι αυτής της ιστορίας είναι το νεκροταφείο του χωριού, ένα πανδοχείο, ένας μισογκρεμισμένος μύλος και ένας κοινοτικός φούρνος: ο πληθυσμός του Lawers αυξανόταν σταθερά μέχρι το 1800 και είχε ευνοηθεί από το εμβόλιο κατά της ευλογιάς κι από την καλλιέργεια της πατάτας. Αλλά, από το 1800 άρχισε η παρακμή: το έδαφος ήταν φτωχό και το κλίμα βαρύ. Το 1841 υπήρχαν μόνο 17 κάτοικοι και το 1891 είχαν μείνει μονάχα επτά. Οι χωρικοί ακολούθησαν τον δρόμο της βιομηχανικής επανάστασης: πήγαν εκεί όπου υπήρχαν υφαντουργίες και λατομεία ή έφυγαν για την Αμερική. Eκείνη την εποχή, πολλά χωριά των Υψιπέδων εγκαταλείφθηκαν και το γεγονός έμεινε στην ιστορία ως «Η μεγάλη εκκαθάριση»: σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η πρόοδος σε μέρη όπως τα νησιά Εβρίδες και Όρκνι.
Η πώληση του Lawers, την οποία έχει αναλάβει μεγάλη μεσιτική εταιρεία, εντάσσεται στο σχέδιο αναγέννησης των Υπιψέδων της Σκοτίας ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί εξαιτίας της αστυφιλίας και της δριμύτητας του κλίματος. Οι Highlanders πιστεύουν ότι με την κλιματική αλλαγή πολλοί άνθρωποι από τον Νότο θα αναζητήσουν στέγη και εργασία στον μακρινό Βορρά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Εικόνες καταστροφής από το σημείο της σύγκρουσης με την νταλίκα
Ένα οδοιπορικό της δημοσιογράφου Ολένα Μπαρσουκόβα στο Κίεβο των πυραύλων και της πεισματικής κανονικότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.