- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γαλλία: 13 άτομα δικάζονται για διαδικτυακό μπούλινγκ σε 16χρονη
Η νεαρή Γαλλίδα δήλωσε πως «μισεί τις θρησκείες» και δέχτηκε ακραίο μπούλινγκ και απειλές θανάτου
13 άτομα δικάζονται στο Παρίσι για διαδικτυακό μπούλινγκ σε 16χρονη που δήλωσε ότι έλκεται από γυναίκες αρκεί να μην είναι μουσουλμάνες.
Τον Ιανουάριο του 2020, μια 16χρονη Γαλλίδα μοιράστηκε ευαίσθητα προσωπικά της δεδομένα στο Instagram μέσω livestreaming. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έλκεται από γυναίκες, αρκεί να μην είναι μαύρες ή μουσουλμάνες. Πολύ γρήγορα, το προφίλ της γέμισε προσβολές και απειλές θανάτου, με την κατηγορία ότι θίγει το Ισλάμ. Η 16χρονη Μίλα, απάντησε στα σχόλια που δέχτηκε με ένα ακόμα βίντεο στο οποίο δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι «το Κοράνι είναι θρησκεία μίσους» και πως «μισεί τις θρησκείες». Eπιπλέον, καταφέρθηκε κατά του Ισλάμ χρησιμοποιώντας βωμολοχίες.
Η επίθεση που δέχτηκε μετά από την ανάρτησή της, οδήγησε 13 άτομα στο δικαστήριο με την κατηγορία της διαδικτυακής παρενόχλησης.
Η υπόθεση έγινε αιτία να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με το πού σταματά η ελευθερία της έκφρασης και πού ξεκινά η βλασφημία, ειδικά όταν αφορά το Ισλάμ.
Κάποιοι που μελέτησαν προσεκτικά την ιστορία του έφηβου κοριτσιού, αναφέρουν ότι αντιμετωπίστηκε με ακραία βαρβαρότητα. Ο δικηγόρος της Μίλα είπε ότι είχε υποστεί ψηφιακό λιθοβολισμό, ενώ ο εισαγγελέας της υπόθεσης έκανε λόγο για άγριο λιντσάρισμα.
Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από το τότε που η Μίλα δημοσίευσε το επίμαχο βίντεο και η ζωή της παραμένει άνω κάτω. Ζει υπό αστυνομική προστασία και δεν πηγαίνει πλέον στο σχολείο.
Οι 13 κατηγορούμενοι, μερικοί εκ των οποίων είναι επίσης έφηβοι, δικάζονται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για απειλές θανάτου και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε φυλάκιση, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται αύριο, Τετάρτη 7/7/2021.
Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι έχουν εκφράσει τη λύπη τους για τον τόνο που χρησιμοποίησαν στα διαδικτυακά τους σχόλια, αλλά η υπόθεση έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Ειδικότερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Charlie Hebdo αλλά και τον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη στο πλαίσιο μια συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης, η κατάσταση είναι εύθραυστη.
Μερικοί από τους κατηγορούμενους δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να παρενοχλήσουν ή να απειλήσουν τη Μίλα, αλλά αστειεύονταν ή προσπαθούσαν να προσελκύσουν οπαδούς. Ωστόσο, πολλά από τα σχόλια ήταν βιτριολικά.
Η δίκη αφορά μόνο μηνύματα που στάλθηκαν τον Νοέμβριο, όταν η Μίλα δημοσίευσε ένα ακόμα βίντεο στο οποίο περιέγραψε τη συνεχή διαδικτυακή παρενόχληση που δεχόταν και το οποίο πυροδότησε μια νέα ψηφιακή επίθεση. Μάλιστα, όταν ο προεδρεύων δικαστής διάβασε μερικά από αυτά δυνατά στη δίκη, οι παρευρισκόμενοι σοκαρίστηκαν.
Μία 18χρονη φοιτήτρια ψυχολογίας εγραψε στη Μίλα: «Θα ήταν πραγματική απόλαυση να καταστρέψω το σώμα σου με το ωραιότερο μαχαίρι μου κι έπειτα να το αφήσω να σαπίσει στο δάσος». Ένας 19χρονος, σχολίασε κάτω από την ανάρτηση της 16χρονης: «Κάποιος πρόκειται να έρθει σπίτι σου, να σε δέσει και να σε βασανίσει».
Η Μίλα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει σχόλια συμπαράστασης από πολιτικούς καμίας ιδεολογικής παράταξης αλλά, παρόλα αυτά, την υπερασπίστηκαν αρκετοί του συντηρητικού χώρου. Η ίδια, νιώθει εγκαταλελειμμένη από φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ ομάδες, κατηγορώντας τες ότι φοβούνται να υπερασπιστούν το δικαίωμά της να ασκήσει κριτική στις θρησκείες επειδή φοβούνται να προσβάλουν τους μουσουλμάνους.
«Είμαι εγκαταλειμμένη από ένα εύθραυστο και δειλό έθνος», είπε χαρακτηριστικά.
Οι υπερασπιστές της Μίλα ισχυρίζονται πως η υπόθεσή της αποδεικνύει ότι η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία δέχεται επίθεση. «Έχουμε τρελαθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε περσινή του συνέντευξή όταν ρωτήθηκε για τη Μίλα. Στη Γαλλία, είπε, οποιαδήποτε θρησκεία μπορεί να επικριθεί, «και δεν πρέπει να ανεχτούμε καμία βία λόγω αυτής της κριτικής».
Άλλωστε, και ο ίδιος ο Μακρόν βρέθηκε στο στόχαστρο όταν ξέσπασε η κόντρα ανάμεσα στην υπεράσπιση των γαλλικών αξιών και την ειδική μεταχείριση των μουσουλμάνων πολιτών. Ωστόσο, ορκίστηκε να νικήσει αυτό που ονόμασε ισλαμιστικό «διαχωρισμό» και τείνει να υπονομεύσει την αξία της ελεύθερης έκφρασης.
Τον προηγούμενο χρόνο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις όξυναν τα πνεύματα και σκλήρηναν τη στάση των Γάλλων κατά των εξτρεμιστών. Την ίδια στιγμή, οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Γαλλία φοβούνται τον άδικο στιγματισμό λόγω της θρησκείας τους.
Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη αρκετές εβδομάδες μετά το πρώτο της βίντεο, η Μίλα είπε ότι στοχεύει το Ισλάμ ως θρησκεία, όχι εκείνους που το ασκούν ειρηνικά, ζητώντας συγγνώμη αν έχει βλάψει αυτούς τους ανθρώπους με τα σχόλιά της.
Ο νόμος στη Γαλλία, ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους αλλά δεν απαγορεύει τη βλασφημία. Με αυτό το κριτήριο, οι εισαγγελείς εγκατέλειψαν γρήγορα την έρευνα που είχαν ξεκινήσει εναντίον της Μίλα λόγω υποψίας για υποκίνηση φυλετικού μίσους.
Αντ 'αυτού, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για όσους την κυνηγούσαν στο διαδίκτυο, βάσει του νόμου περί παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο που ψηφίστηκε το 2018. Οι 13 που δικάζονται κατηγορούνται για διαδικτυακή παρενόχληση, η οποία επιφέρει ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Όσοι κατηγορούνται για απειλές θανάτου αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης ρώτησαν γιατί επιλέχθηκαν μόνο αυτά τα 13 άτομα όταν επιτέθηκαν στη Μίλα χιλιάδες άνθρωποι και ο εισαγγελέας απάντησε ότι αναμένεται να λογοδοτήσουν κι άλλοι.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια ανεξέλεγκτη άγρια Δύση», δήλωσε ο εισαγγελέας Γκρέγκορι Γουίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του νέου φορέα που χειρίζεται τη διαδικτυακή ρητορική μίσους και παρενόχληση στη Γαλλία. Ωστόσο, δείχνοντας επιείκεια, ζήτησε σύντομες ποινές φυλάκισης με αναστολή για τους 12 από τους κατηγορούμενους και απαλλαγή κατηγοριών για τον 13ο.
Η μητέρα της Μίλα είπε ότι η κόρη της είχε βιώσει ένα ατελείωτο «τσουνάμι» μηνυμάτων που της προκάλεσαν εφιάλτες, κατάθλιψη και βαθιά τραύματα ενώ η Μίλα κατέθεσε πως νιώθει σαν έχει συνεχώς πληγές μαχαιριών στην πλάτη της.
Την ίδια στιγμή, απορρίπτει όσους την παροτρύνουν να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντ’ αυτού, εξακολουθεί να συγκρούεται με τους επικριτές της, αλλά και να δημοσιεύει τραγούδια και άλλα τυπικά εφηβικά θέματα.
«Είναι σαν να βιάστηκε μια γυναίκα στο δρόμο και την συμβουλεύουν να μην ξαναβγει από το σπίτι», είπε η Μίλα, επιμένοντας πως δεν της αρέσει καμία θρησκεία και όχι μόνο το Ισλάμ.
Πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.