Κοσμος

Καθηγήτρια νομικής κατηγορεί τη γαλλική γαστρονομία για ρατσισμό

Η «εθνικιστική τελετουργία» του γαλλικού γεύματος ή woke / cancel culture εναντίον γαλλικής κουζίνας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
galliki-koyzina-ratsismos.jpg
Ο καινοτόμος γάλλος σεφ Πολ Μποκούζ © Wolfgang Kuhn/United Archives via Getty Images

Η Mathilde Cohen και τα γαλλικά φαγητά που ενισχύουν τη «λευκότητα», την ιδεολογία της λευκής υπεροχής και του χριστιανισμού

Σε σεμινάριο που διοργάνωσε η σχολή Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ναντέρ, η Mathilde Cohen, ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και καθηγήτρια νομικής στο Κονέτικατ, υποστήριξε ότι η γαλλική κουζίνα είναι «εργαλείο της κυρίαρχης φυλετικής ταυτότητας». Η Cohen εξήγησε ότι το γαλλικό γεύμα αποτελεί «μια εθνικιστική τελετουργία» και ότι «οι διατροφικές συνήθειες ορίζονται από τις νόρμες που επιβάλλουν οι μεσοανώτερες τάξεις των λευκών».

Η Mathilde Cohen είπε ότι τα γαλλικά φαγητά ενισχύουν τη «λευκότητα», την ιδεολογία της λευκής υπεροχής και του χριστιανισμού, πράγμα φανερό στις σχολικές καντίνες που άρχισαν να λειτουργούν κατά τον 19ο αιώνα «ως όργανο επιβολής της κυρίαρχης διατροφής». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι άνθρωποι που αποκτούν τη γαλλική υπηκοότητα επιλέγονται με βάση το πόσο συμμορφώνονται με τις γαλλικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών: «δύσκολα γίνεται Γάλλος όποιος τρώει ρύζι ή γευματίζει καθήμενος στο πάτωμα», είπε η Cohen. «Στη Γαλλία περιθωριοποιούμε τις φυλετικές μειονότητες οι οποίες αρνούνται να υιοθετήσουν τις διατροφικές μας συνήθειες, δηλαδή να υποταχθούν στα προνόμια των λευκών. Η γαλλική διατροφή και οι κανόνες της προστατεύονται από τον νόμο.»

Η Mathilde Cohen κατέληξε ότι το «πρόβλημα» υπερβαίνει τα σύνορα της Γαλλίας κι ότι σε όλες τις χώρες των λευκών επικρατεί ένα καταπιεστικό μοντέλο διατροφικής τεχνικής το οποίο προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους αλλοδαπούς. Οι θέσεις αυτές είναι μέρος μιας εισήγησης με τίτλο «Η λευκότητα του γαλλικού διατροφικού δικαίου, η φυλή και η κουλτούρα του φαγητού στη Γαλλία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές του Κέντρου Ερευνών -ενός δημόσιου θεσμού στη Γαλλία- εκφράζουν θέσεις woke και cancel culture. Πριν από μερικές εβδομάδες, το Κέντρο αρνήθηκε να διεξάγει έρευνα για την «ισλαμοαριστερά» στα πανεπιστήμια δηλώνοντας ότι ο όρος αποτελεί φαντασίωση της άκρας δεξιάς. Tη Mathilde Cohen στήριξε η κοινωνιολόγος του Κέντρου Ερευνών Sara Mazouz, ενώ η Σχολή Πολιτικών Επιστημών που δέχτηκε κριτική γι’ αυτή την ομιλία, δήλωσε ότι «φιλοξενεί ερευνητές στο πλαίσιο του πλουραλιστικού επιστημονικού διαλόγου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσυπογράφει τις απόψεις τους.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ