Κοσμος

Κορωνοϊός: Δεκάδες χώρες αντιμέτωπες με έλλειψη δόσεων εμβολίων

Οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί 80 εκατομμύρια δόσεις για την περίοδο Ιουνίου -Ιουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο Johnson & Johnson – Κορωνοϊός – Covid-19
Εμβόλιο Johnson & Johnson – Κορωνοϊός – Covid-19 © EPA/ETIENNE LAURENT

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες διακόπτουν τους εμβολιασμούς λόγω έλλειψης δόσεων

Δεκάδες χώρες -περίπου 30 ή 40- βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Κάτι τέτοιο κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει μόνιμα τις εμβολιαστικές εκστρατείες, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Ο αρμόδιος για το διεθνές σύστημα διανομής Covax του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ ανέφερε ότι οι χώρες που έχουν έλλειψη θα έπρεπε να έχουν λάβει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που δεν έχει συμβεί. Ως εκ τούτου, το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι μεγαλύτερο από το επιθυμητό. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να διευκολύνει την εμφάνιση πιο επικίνδυνων και πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών.
 

Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω έλλειψης εμβολίων

Ο Covax ήταν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca αλλά και το Serum Institute of India, που αναμένεται να παρασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων για τον Covax. Όμως οι εξαγωγές των δόσεων απαγορεύονται, καθώς η Ινδία έχει επιτακτική ανάγκη για εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, αυτές οι χώρες βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική αλλά και στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, ειδικά οι γείτονες της Ινδίας όπως το Νεπάλ ή ακόμη η Σρι Λάνκα, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό κύμα μολύνσεων.

Επί του παρόντος, οι εταίροι του μηχανισμού Covax προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε έναν μέγιστο αριθμό δόσεων, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Καθυστερήσεις από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί 80 εκατομμύρια δόσεις για την περίοδο Ιουνίου -Ιουλίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων που υποσχέθηκε η G7 θα διατεθούν πολύ αργότερα εντός του έτους και κυρίως το 2022.

Πέραν των προβλημάτων δημόσιας υγείας, οι καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις και στην εμπιστοσύνη των πολιτών στον εμβολιασμό. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις καλούνται να επανοργανώσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η κινητοποίηση του πληθυσμού μοιραία γίνεται πιο δύσκολη.

Στις 17 Ιουνίου, το σύστημα Covax είχε παραδώσει μόλις 88 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, πολύ λιγότερες από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ