Κοσμος

Τι συμβαίνει με τις συμμορίες των νέων στη Γαλλία

West Side Story αλά γαλλικά με δύο πρόσφατα θύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
simmories-neon-gallia.jpg

Συμμορίες νέων στη Γαλλία: Δυο πρόσφατες δολοφονίες εφήβων δείχνουν ανθρωποκτονικές τάσεις για ψύλλου πήδημα ενώ η εγκληματικότητα είναι πλέον περισσότερο ορατή

Παρά τη γενική εντύπωση ότι η εγκληματικότητα παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση στον 21ο αιώνα, οι αριθμοί δείχνουν πως δεν έχει επεκταθεί, πως «απλώς» έχει αλλάξει, έχει γίνει περισσότερο ορατή. Παρατηρούνται συχνότερα τυχαία αιματηρά γεγονότα, ενώ οι νέοι και οι πολύ νέοι συμμετέχουν περισσότερο στη σύγχρονη εγκληματικότητα. Δυο πρόσφατες δολοφονίες εφήβων στη Γαλλία δείχνουν ανθρωποκτονικές τάσεις για ψύλλου πήδημα, για διαφορές μεταξύ νεανικών συμμοριών οι οποίες συγκροτούνται στις συνοικίες και στα λύκεια. Δεν πρόκειται για συμμορίες λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών, αλλά μάλλον για ιεραρχημένες παρέες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη και ανταλλάσσουν μηνύματα μίσους μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2020 η αστυνομία επενέβη σε 357 αντιπαραθέσεις μεταξύ συμμοριών, ενώ το 2019 ο αριθμός που είχε καταγραφεί ήταν 288. Στην περιοχή της Essonne, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ από το Παρίσι το φαινόμενο εμφανίζει τη μεγαλύτερη όξυνση. Συνήθως πρόκειται για συμμορίες που χωρίζουν στα δυο το έδαφος της μικρής πόλης -όπως συμβαίνει στο Evry-Courcouronnes- ή που ζουν σε γειτονικές πόλεις -όπως συμβαίνει στη Lucé και στη Mainvilliers. Οι αρχηγοί τους δημιουργούν αντιζηλία που ανάγεται στην καταγωγή τους: όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, στην περιοχή της Essone, όπου η μέση ηλικία είναι 29 ετών και το ποσοστό της ανεργίας 18%, οι έφηβοι που κατάγονται από το Μάλι βρίσκονται σε πόλεμο με τους Σενεγαλέζους, ενώ στα προάστια της Λυόν και στην περιοχή της Yonne (σε απόσταση 100 χλμ περίπου από το Παρίσι) συσπειρώνονται σε ομάδες βανδάλων που λεηλατούν καταστήματα στη διάρκεια της νύχτας. Γενικά, παρατηρείται κύμα νυχτερινών επιδρομών στο Μπορντό, στη Val-d’Oise, στο Béligny, κατά τις οποίες οι έφηβοι κρατούν σφυριά και καίνε αυτοκίνητα. Στη μικρή πόλη Mantes-La-Ville, μέλη συμμοριών επετέθησαν την περασμένη εβδομάδα σε ιατρείο με αποτέλεσμα ο τοπικός γιατρός να μετακομίσει όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του για τον ίδιο λόγο πριν από τέσσερα χρόνια. Στη Mantes-La-Ville υπάρχει ιστορικό πολέμου συμμοριών ο οποίος το 2018 κατέληξε στη σύλληψη 32 ατόμων τα οποία κρατούσαν ιαπωνικά ξίφη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien ζούμε τη μέρα της μαρμότας: η Le Parisien είχε κάνει ρεπορτάζ για τον «πόλεμο των συμμοριών» το 2001 όταν 400 νέοι είχαν έρθει στην La Défense από την περιοχή της Υvelines σπάζοντας βιτρίνες και λεηλατώντας μέχρι που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και συγκρούστηκαν μεταξύ τους. 

Tα πιο πρόσφατα της βίας είναι η 17χρονη Marjorie την οποία σκότωσε με μαχαίρι ένας 14χρονος στο Ivry-sur-Seine και ο επίσης 17χρονος Mattéo στο Champigny-sur-Marne τον οποίον σκότωσε ένας συνομήλικός του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ