Κοσμος

Η Kamala Harris βγαίνει από τη σκιά του Joe Biden;

H Harris στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό κάνει έκκληση στους Λατινοαμερικανούς να μην έρθουν στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kamala-harris-joe-biden.jpg
Καμάλα Χάρις και Τζο Μπάιντεν © Drew Angerer / Getty Images / Ideal Image

Το πρωτο ταξίδι της Kamala Harris ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν για το μεταναστευτικό και η πορεία πέρα από την σκιά του Biden.

Από τότε που έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος τον περασμένο Ιανουάριο, η Kamala Harris έκανε ό,τι οφείλει να κάνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ: κράτησε χαμηλό προφίλ ακολουθώντας τον πρόεδρο σαν σκιά. Αλλά το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, στη Γουατεμάλα και στο Μεξικό, έδωσε τον τόνο στην αντιπροεδρία: άραγε η Ηarris επιδιώκει να διευκολύνει την μετανάστευση από τις λατινοαμερικανικές χώρες; Κάτι τέτοιο θα έβρισκε αντίθετους τους περισσότερους Αμερικανούς, ιδιαίτερα όσους ζουν στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό. 

Καθώς η μετανάστευση είναι ζήτημα που εκμεταλλεύονται εύκολα οι δημαγωγοί, η Ηarris παρουσίασε το ταξίδι της στη Λατινική Αμερική μάλλον ως προσπάθεια βελτίωσης των διεθνών σχέσεων και λιγότερο ως διευθέτηση της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Alejandro Giammattei, η αυξημένη ροή στα νότια σύνορα των ΗΠΑ οφείλεται στα «υπερβολικά φιλόξενα» μηνύματα της κυβέρνησης Μπάιντεν. Πράγματι, μόλις ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για επανένωση οικογενειών, οι διακινητές, που ονομάζονται «κογιότ», άρχισαν να οργανώνουν ομάδες παιδιών για να τα περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Kamala Harris πάντως, η οποία στο ταξίδι της στη Γουαταμάλα Σίτυ βρέθηκε μπροστά σε κάπως ασυνάρτητη διαδήλωση υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ξεκάθαρα «μην έρχεστε στις ΗΠΑ. Μην αφήνετε τον τόπο σας, τη γλώσσα σας, την κουλτούρα σας, τη γιαγιά σας.» Και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στη Γουατεμάλα μπορούν να βοηθήσουν τους ντόπιους να μείνουν στη χώρα τους και να αποφύγουν τους κινδύνους της διέλευσης των συνόρων.» 

Στη συνάντησή της με τον Μεξικανό πρόεδρο Andrés Manuel López Obrador, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος υποσχέθηκε επένδυση ύψους $130 εκατομμυρίων σε τεχνική βοήθεια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου το Μεξικό να θεσπίσει «δίκαιη εργατική νομοθεσία», καθώς και άλλα $250 εκατομμύρια για την οικονομική ανάπτυξη τιυ νότιου Μεξικού. Ο σκοπός των επενδύσεων είναι, μεταξύ άλλων, η αναχαίτιση της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Η Harris και ο Οbrador υπέγραψαν πρωτόκολλο «για να αρθούν οι ρίζες της παράνομης μετανάστευσης και να υπάρξουν ευκαιρίες εργασίας και ευημερίας στη Λατινική Αμερική».

Τέλος, η Kamala Harris είπε ότι θα μεταβεί η ίδια στα σύνορα όπου από τον περασμένο Ιανουάριο 178.600 άτομα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Oκτώ στους δέκαν επίδοξους μετανάστες ήταν Μεξικανοί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ