Κοσμος

Ο βραβευμένος συγγραφέας Ταχάρ Μπεν Τζελούν υπέρ του Μαρόκου

Στη διπλωματική κρίση μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης, ο Μαροκινός συγγραφέας κατηγορεί την Ισπανία για αποικιοκρατική πολιτική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tahar-Ben-Jelloun-maroko-metanastes.jpg
Ο βραβευμένος Μαροκινός συγγραφέας Ταχάρ Μπεν Τζελούν © Roberto Serra - Iguana Press / Getty Images / Ideal Image

Ο Ben Jelloun κατηγoρεί την Ισπανία αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές διότι «μπερδεύουν τη μετανάστευση με την ισλαμική τρομοκρατία»

Ενώ χιλιάδες Μαροκινοί μετανάστες βρίσκονται στη Θέουτα, ένα ισπανικό έδαφος στη Βόρεια Αφρική, ζητώντας να μεταφερθούν στη μητροπολιτική Ισπανία, ο Μαροκινός συγγραφέας Tahar Ben Jelloun δήλωσε ότι η Θέουτα «ανήκει στο Μαρόκο». Ο Ben Jelloun, γνωστός από το μπεστ-σέλερ «Το παιδί της άμμου», βραβευμένος με το Γκονκούρ και υποψήφιος δύο φορές για το Νόμπελ, υποστήριξε τη μαροκινή κυβέρνηση η οποία κατηγορείται πως «στέλνει πλήθη μεταναστών στην Ισπανία».

«Το Μαρόκο δεν άνοιξε τα σύνορά του με την Ισπανία για την τιμωρήσει,» είπε ο Βen Jelloun στο CNews. «Αν ήθελε πραγματικά να τιμωρήσει την Ισπανία και όλη την Ευρώπη, δεν θα φρουρούσε από το 2007 τα σύνορά του με 20.000 Μαροκινούς που εμποδίζουν την παράνομη μετανάστευση. Αυτή η κρίση οφείλεται στο ότι η Ισπανία δέχτηκε στις 18 Απριλίου στο έδαφος της έναν ορκισμένο εχθρό του Μαρόκου, τον αρχηγό του Polisario Brahim Ghali. Το εν λόγω άτομο έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του Μαρόκου· έναν πόλεμο που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει η Αλγερία. Η Ισπανία ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες σε κάποιον που θέλει να αφαιρέσει από το Μαρόκο τη Σαχάρα.»

Ο Tahar Ben Jelloun κατηγόρησε την Ισπανία για υποκρισία υπενθυμίζοντας ότι κατείχε τη Σαχάρα μέχρι το 1975, ότι διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Αλγερία, που είναι επίσης εχθρός του Μαρόκου, και τέλος ότι θεωρεί ισπανική τη Θέουτα, «μια περιοχή που ανήκει ιστορικά και δικαιωματικά στο Μαρόκο.» «Η Ισπανία προσήρτησε τη Θέουτα πριν από 500 χρόνια,» είπε ο Μαροκινός συγγραφέας. «Σας φαίνεται φυσιολογικό ένα αφρικανικό έδαφος να αποτελεί σήμερα ’’συνέχεια’’ ενός ευρωπαϊκού;»

Ο Ben Jelloun κατηγόρησε επίσης τις ευρωπαϊκές αρχές διότι «μπερδεύουν τη μετανάστευση με την ισλαμική τρομοκρατία» και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ διότι «εγκαθιστούν στο συλλογικό ασυνείδητο» το «αμάλγαμα μεταξύ μοναχικής τρομοκρατίας και μουσουλμανικής πλειοψηφίας.» «Οι 8.000 Μαροκινοί που θέλουν να διασχίσουν το Γιβραλτάρ,« πρόσθεσε, «δεν έχουν σκοπό να πάνε στην Ισπανία gia να σκοτώσουν αθώους. Εξάλλου, η μαροκινή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τρομοκρατών ή επίδοξων τρομοκρατών. Στις 3 Απριλίου ειδοποίησε τις γαλλικές αρχές για τρομοκρατική πράξη που ετοιμαζόταν στην πόλη Μπεζιέ της νότιας Γαλλίας: μια 18χρονη θα ορμούσε με γιαταγάνι σε εκκλησία της πόλης και θα αποκεφάλιζε όσους πιστούς μπορούσε. Το έγκλημα αυτό απετράπη λόγω της καλής θέλησης της μαροκινής κυβέρνησης.»

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αλγερινός συγγραφέας γνωστός ως Yasmina Khadra κατηγόρησε τον Ben Jelloun ότι έχει προκαλέσει τον εξοστρακισμό του από τα γαλλικά ΜΜΕ συκοφαντώντας τον ότι δεν γράφει ο ίδιος τα βιβλία του. Ο Khandra ισχυρίστηκε στην εκπομπή Maghreb-Orient Express (MOE) της TF5 ότι ο Ben Jelloun συνεχίζει, όπως μπορεί, σε ατομικό επίπεδο, την εχθρότητα ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Αλγερία, κολακεύοντας τη μαροκινή κυβέρνηση και τον ίδιο τον βασιλιά Μωάμεθ ΣΤ’.

Ο Τahar Ben Jelloun ζει στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ