Κοσμος

«Τι μας κρύβουν;» Τελικά έρχονται UFO με εξωγήινους στη Γη;

Τι μας κρύβουν; Μπλιπ στις οθόνες των ραντάρ αναζωπυρώνουν τις φαντασιώσεις για UFO

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ufo-exoghinoijpg

Tα UFO και οι θεωρίες για εξωγήινους επανεμφανίζονται στα ΜΜΕ -αυτή τη φορά, λόγω του Ίντερνετ

Μια ζεστή, υγρή νύχτα του καλοκαιριού του 1952, μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα εμφανίστηκαν στον ουρανό της περιοχής της Ουάσιγκτον. Τα είδαν πρώτοι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας· ύστερα τα είδαν και οι επικεφαλής της γειτονικής αεροπορικής βάσης: επτά ανεξήγητα μπλιπ στις οθόνες των ραντάρ. Τι ήταν αυτές οι κηλίδες; Κι όταν ένας πιλότος εμπορικού αεροσκάφους ανέφερε ότι είδε εκτυφλωτικά φώτα μέσα στο σκοτάδι, η πολεμική αεροπορία έστειλε μαχητικά αεριωθούμενα -τα οποία δεν ανίχνευσαν τίποτα. Μια εβδομάδα αργότερα, πάλι μπλιπ στις οθόνες· πάλι μαχητικά στους αιθέρες. Αυτή τη φορά, ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας ανέφερε ότι ακολούθησε ένα παράξενο φως το οποίο εξαφανίστηκε αιφνιδίως. Οι εφημερίδες της εποχής μπήκαν στο κλίμα των ούφο: «Αεροσκάφη καταδιώκουν ουράνια φαντάσματα», «Σμήνος ιπτάμενων δίσκων πάνω από την πρωτεύουσα», «Εξωγήινοι στα ραντάρ μας».

Δεκαετίες αργότερα, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς ένα εξίσου καυτό καλοκαίρι, τα ούφο επανεμφανίζονται στα ΜΜΕ. Αυτή τη φορά, λόγω του Ίντερνετ, πολύ περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στον πύργο ελέγχου και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα ασπρόμαυρα βίντεο με κόκκο: πρόκειται για εικόνες από το αμερικανικό Ναυτικό που δείχνουν κάτι «ανεξήγητο». Όπως το 1952, μερικοί άνθρωποι κάνουν ένα άλμα πίστης: από παράξενα φαινόμενα νεφών φτάνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εξωγήινοι, που, επιπλέον, είναι εχθρικοί, θέλουν να μας επιτεθούν.

ufo.gif

Έτσι, το Πεντάγωνο αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις για τα ούφο. Αυτό που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό, και σίγουρα όχι το κοινό εκτός ΗΠΑ, είναι ότι το υπουργείο Άμυνας έχει συγκροτήσει ομάδα κρούσης «για την κατανόηση των μη ταυτοποιημένων φαινομένων» που ανιχνεύουν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Στην αναφορά που θα δημοσιεύσει τον Ιούνιο θα περιλαμβάνεται ολόκληρη η γνώση μας για τα ούφο και το αν εγείρουν απειλές για την ασφάλειά μας.

Στα πρόσφατα βίντεο φαίνονται ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά όπως λέει ο αστρονόμος Jason Wright από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια -ο οποίος ασχολείται με την εξωγήινη ζωή ερευνώντας το διάστημα με τους νόμους της φυσικής όπως τους ξέρουμε εμείς στη Γη- δεν πρόκειται για «ούφο». Αυτό που προκαλεί την περιέργεια του κοινού είναι η ιδέα ότι τα ιπτάμενα αντικείμενα δεν υπακούουν στους νόμους της φυσικής, ότι κινούνται σαν να τους αψηφούν. Όμως, δεν είναι έτσι: πολλά «αντικείμενα» βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά· δεν είναι δίπλα μας όπως τα σύννεφα -εξαιτίας αυτής της ασύλληπτης απόστασης δείχνουν να συμπεριφέρονται κόντρα στους νόμους της φυσικής. Ο Wright δεν αποκλείει την ύπαρξη ζωής στο μακρινό διάστημα, αλλά όπως λέει, «προσπαθεί να δώσει στο κοινό να καταλάβει ότι είναι αδύνατο να μας επισκεφτούν εξωγήινοι· η απόσταση ανάμεσα στα αστέρια δεν μπορεί να διανυθεί. Αν υπάρχουν εξωγήινοι, δεν θα τους δούμε ποτέ.»

alien-226245_1280.jpg

Όσο για τα αντικείμενα που φαίνονται κάποτε κάποτε στα ραντάρ μας ή στον ουρανό που βλέπουμε με γυμνό μάτι είναι συνήθως πάρα πολύ γήινα: ατμοσφαιρικές ανωμαλίες, αστερόσκονη, drones -δεν υπάρχει μυστήριο, αν και πάντοτε το μυστήριο έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την πεζή πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί, τουλάχιστον ένα μέρος τους, είναι επιρρεπείς στη μαγική σκέψη και στη συνωμοσιολογία: Κι αν υπάρχουν τεχνολογικά ανώτεροι πολιτισμοί που έχουν διαστρέψει τους νόμους της φυσικής; Κι αν θέλουν το κακό μας; Πώς θα αμυνθούμε; Παραλλήλως, εξαιτίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ενθαρρύνεται στις ΗΠΑ, υπάρχει στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης ένα πρόγραμμα έρευνας των ούφο το οποίο χρηματοδοτεί ένας πολυεκατομμυριούχος που πιστεύει στα ούφο και έχει στενές σχέσεις με ένα γερουσιαστή ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του προγράμματος. Η ύπαρξη του προγράμματος εντείνει τις υποψίες των συνωμοσιολόγων στις ΗΠΑ: «κάτι μας κρύβουν…»

Τον τελευταίο καιρό, καθώς άνθιζε η συνωμοσιολογία και εντάθηκε το άγχος εξαιτίας της πανδημίας, πολλοί αρθρογράφοι, από το New Yorker μέχρι το Atlantic και τους The New York Times, ασχολήθηκαν με τις πρόσφατες αναφορές για ούφο και θυμήθηκαν τις παλιότερες, ομολογώντας ότι η όλη συζήτηση «έχει πλάκα». Αλλά η αναδρομή των αλλόκοτων διαστημικών φαινομένων είναι σκέτη απογοήτευση: το 2015, όταν οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ένα μακρινό αστέρι στον γαλαξία αναβόσβηνε παράξενα λες και κάτι κοντά του απορροφούσε το φως του, απεδείχθη ότι δεν επρόκειτο για «εξωγήινη μεγα-δομή» όπως ειπώθηκε στην αρχή. Ήταν ένα κουβάρι κοσμικής σκόνης που περιπανιόταν στο κενό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ερμηνεία ακουγόταν κάπως βαρετή.

Όμως, ας μη βιαζόμαστε. Ποιος θα πίστευε ειδήσεις σαν αυτές: «Όχλος μπουκάρει στο Καπιτώλιο», «Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αερομεταφερόμενο ιό»; Σίγουρα έχουμε ζήσει γεγονότα που κάποτε θα ακούγονταν σαν επιστημονική φαντασία: ήδη, η ηλεκτρονική μας τεχνολογία είναι η επιστημονική φαντασία του προπολεμικού κόσμου πράγμα που κάνει τους ανθρώπους πιο εύπιστους σε ριζοσπαστικές θεωρίες. Πολλοί σκέφτονται: «αφού συνέβη το Α γιατί να μη συμβεί και το Β; Όλα είναι πιθανά.»

Σύμφωνα με την επίσημη επιστήμη, ίσως δεν ανακαλύψουμε ποτέ την εξωγήινη ζωή υπό την μορφή πλασμάτων σαν εμάς. Αλλά μπορούμε να φωτίσουμε τα μυστήρια του σύμπαντος μέσω των μικροβίων. Υπάρχει η προοπτική διερεύνησης τέτοιων μορφών ζωής πέραν του ηλιακού μας συστήματος, ακόμα και σε εξωπλανήτες που φαίνονται καλυμμένοι με πάγο. Αλλά αυτή η προοπτική δεν έχει καμιά σχέση με τις φαντασιώσεις για τον ΕΤ που πέφτει από τον ουρανό και με τον οποίον συνάπτουμε στενές επαφές τρίτου τύπου.

cat-ufo.gif

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ