Κοσμος

COVID-19 - ΠΟΥ: Η ινδική παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 53 χώρες

Πόσο μεταδοτική είναι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - COVID-19  - Ινδία
Κορωνοϊός - COVID-19 - Ινδία © EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επισήμως σε 53 χώρες, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, πιθανώς οι χώρες να έχουν φτάσει τις 60

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί επίσημα σε 53 χώρες και περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ αναφέρει ωστόσο σε έκθεσή του πως έχει λάβει πληροφορίες από μη επίσημες πηγές κατά τις οποίες η παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί σε ακόμη 7 περιοχές, δηλαδή συνολικά σε 60.

Ινδική μετάλλαξη: Πόσο μεταδοτική είναι

Νεότερα στοιχεία για την ινδική μετάλλαξη και το πόσο μεταδοτική είναι, παρουσίασε η Υγειονομική Αρχή της Αγγλίας στη Μεγάλη Βρετανία, πριν μερικά 24ωρα. Όπως ανακοινώθηκε, η παραλλαγή B.1.617.2 του κορωνοϊού (σ.σ. ινδική μετάλλαξη) έχει παρόμοια μεταδοτικότητα με τη βρετανική.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «προβληματικό», καθώς εμφανίζει αντίστοιχη μεταδοτικότητα με την παραλλαγή του Κεντ (σ.σ. βρετανική). Η ινδική είναι μια από τις μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Ελλάδα που έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ότι κάποια από τις παραλλαγές που έχουν εντοπιστεί στην Ινδία προκαλούν σοβαρότερη νόσηση ή καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Προστίθεται ακόμα ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ινδική μετάλλαξη - Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Εν τω μεταξύ πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και στην ινδική μετάλλαξη κορωνοϊού εμφανιζόταν στα τέλη Απριλίου, ο εκ των ιδρυτών της BioNTech, Ογούρ Σαχίν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο.

«Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί» είχε καθησυχάσει ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ