Κοσμος

Υπερπανσέληνος - Ολική έκλειψη: Το φαινόμενο που θα συμβεί σήμερα

Το θέαμα, ωστόσο, δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «ματωμένο φεγγάρι»
Το «ματωμένο φεγγάρι» © Unsplash

Το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου θα είναι ορατό το φαινόμενο της υπερπανσέληνου που θα συμπέσει χρονικά με αυτό της ολικής σεληνιακής έκλειψης.

Υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη (η πρώτη από το 2019) θα συμπέσουν χρονικά το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου, με το θέαμα, ωστόσο, να μην είναι ορατό από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη μοναδική ολική έκλειψη που θα συμβεί φέτος, με το φαινόμενο να είναι ορατό από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, όπως επίσης και της Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής. Η ολική έκλειψη θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά, όταν η Γη θα περνά ανάμεσα από το Φεγγάρι και τον Ήλιο.

Η ονομασία «ματωμένο φεγγάρι»

Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη της Σελήνης μετά από τον Ιανουάριο του 2019. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη παίρνει μια χαρακτηριστική σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση, εξ'ού και η ονομασία «ματωμένο φεγγάρι».

Αυτό που συμβαίνει είναι ουσιαστικά η κίνηση της Σελήνης ακριβώς πίσω από τη Γη στην σκιά της, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με τη Γη να βρίσκεται μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ