- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Βενεζουέλα: Έφοδος αστυνομίας στην μοναδική εφημερίδα κατά Maduro
Η El Nacional είναι η τελευταία ανεξάρτητη εφημερίδα στη Βενεζουέλα αλλά η κυβέρνηση Μαδούρο λογοκρίνει την ιστοσελίδα της
Βενεζουέλα: Οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση της μοναδικής εφημερίδας που ήταν κατά του Μαδούρο -εξαφανίζεται ο ανεξάρτητος Τύπος στη χώρα.
Η αστυνομία της Βενεζουέλας έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της αντικυβερνητικής εφημερίδας El Nacional, την περασμένη Παρασκευή, όταν η El Nacional δεν κατάφερε να πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια (€ 10,7 εκ) πρόστιμο για «δυσφήμιση» μέλους της κυβέρνησης Μαδούρο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας εξέδωσε απόφαση εναντίον της εφημερίδας σε αγωγή που κατέθεσε το 2015 ο Diosdado Cabello, μέλος του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας. Ο Cabello μήνυσε την El Nacional μετά την δημοσίευση άρθρου σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν τις υποτιθέμενες σχέσεις του με διακινητές ναρκωτικών.
Μετά την επιβολή του προστίμου το οποίο η El Nacional αδυνατεί να πληρώσει, οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση της εφημερίδας, ενώ ο διευθυντής της Jorge Makriniotis, έκανε λόγο για «επίθεση κατά της δημοκρατίας». Ο αρχισυντάκτης Miguel Henrique Otero δήλωσε ότι «η διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχές δεν ήταν νόμιμη κι ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι η κυβέρνηση Μαδούρο θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη τον ανεξάρτητο Τύπο.»
Η κατάσχεση των γραφείων της El Nacional είναι το τελευταίο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στο λατινοαμερικανικό κράτος στο οποίο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Freedom House, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν «σύλληψη και σωματική βία». Το 2021, σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», η Βενεζουέλα κατατάσσεται στην 148η θέση (από 180 χώρες) ως προς τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολα Μαδούρο κυβερνά τη χώρα από το 2013, μετά τον θάνατο του σοσιαλιστή ισχυρού άνδρα Ούγκο Τσάβες. Οι επικριτές του Mαδούρο τον χαρακτηρίζουν αυταρχικό και ανίκανο, ενώ οι υποστηρικτές του τον βλέπουν ως ήρωα της εργατικής τάξης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2019, η χώρα βρέθηκε σε κρίσιμη πολιτική κατάσταση, όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αμφισβήτησε τη νομιμότητα της προεδρίας Μαδούρο μετά τις εκλογές του 2018. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλά δυτικά κράτη αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας, αλλά οι Βενεζουελάνοι οπαδοί του μειώθηκαν δραματικά μετά από μια αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση τον Απρίλιο του 2019.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.