Κοσμος

DW: Νέος Δρόμος του Μεταξιού - Ποιοι βάζουν φρένο

Ποιες χώρες δηλώνουν αντίθετες στο project

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δρόμος του Μεταξιού - Η περιφέρεια Xinjiang Uyghur αποτελούσε σημαντικό κόμβο
Δρόμος του Μεταξιού - Η περιφέρεια Xinjiang Uyghur αποτελούσε σημαντικό κόμβο © EPA / WU HONG

Νέος Δρόμος του Μεταξιού: Ποιοι βάζουν φρένο στα νέα σχέδια της Κίνας και γιατί απαντά αρνητικά η Αυστραλία σε αίτημα του Πεκίνου.

Εμπόδια μπαίνουν στο νέο Δρόμο του Μεταξιού, με την Αυστραλία να βάζει «φρένο» στο κινεζικό project.  

Σύμφωνα με την DW, η αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, έκανε λόγο για κινεζικές επενδύσεις που δεν συνάδουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας της, υπενθυμίζοντας ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες με τη Κίνα δεν είναι δεσμευτικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βρουν πρακτική εφαρμογή τα σχέδια της Κίνας για δημιουργία γραφείων κινεζικών κατασκευαστικών εταιριών στη Βικτώρια, με στόχο την διεκδίκηση έργων, αλλά και τη συνεργασία με τους Αυστραλούς στη βιομηχανική παραγωγή, τη βιοτεχνολογία και την γεωργία.

Την ίδια ώρα, ο Χέριμπερτ Ντίτερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου SWP, ο οποίος μελετά την κινεζική εξωτερική πολιτική υπό τον πρόεδρο Σι Ζινμπίνγκ, εκτιμά ότι η απόφαση της Καμπέρα δεν έχει οπωσδήποτε δραματικές επιπτώσεις για τους Κινέζους: «Αποτελεί ωστόσο πλήγμα για το Πεκίνο. Η διεθνής κοινή γνώμη λαμβάνει υπόψη όσα συνέβησαν στην Αυστραλία. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι σε χώρες της Δύσης εντείνεται η αντίσταση στα κινεζικά σχέδια για ένα Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

Αντίθετα προσκείμενη φαίνεται ότι είναι η Ιταλία, καθώς επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην ΕΕ είναι ωστόσο το Βερολίνο», επισημαίνει ο ειδικός Χέριμπερτ Ντίτερ: «Η Γερμανία αποτελεί σήμερα τροχοπέδη σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Κίνας, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο είναι αποδέκτης σκληρότερης κριτικής σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τη Ουάσιγκτον και το Τόκιο. Το Βερολίνο απέστειλε λάθος μήνυμα, επιβάλλοντας στην ουσία στην ΕΕ τέλη του 2020 την υπογραφή συμφωνίας για την προστασία επενδύσεων, με την οποία ρυθμίζεται η πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιριών στην κινεζική αγορά και το αντίθετο. Έτσι δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι η ΕΕ επιδιώκει περισσότερη και όχι σταδιακά λιγότερη συνεργασία με τη Κίνα».

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ